Министърът праща документи на Кинтекс на прокурора
Министърът праща документи на Кинтекс на прокурора

Министърът на икономиката Никола Стоянов е разпоредил да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата документите. Те доказват финансови операции на „Кинтекс“ с преводи към офшорни зони. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията.

Припомняме, че на 11.08.2022 г. ДАНС влезе в оръжейното дружество. По-късно бе потвърдено, че за 1 ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

В съобщението на ведомството се посочва, че „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите. Към този момент не е ясно какво отношение имат те към дейността на оръжейния търговец. Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки. Проверките са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на министърът на икономиката от правителството на ПП със сегашния.

Ръководството на „Кинтекс“, което е извършило плащанията на 800 000 лв. за 1 ден към офшорно дружество в Дубай, бе освободено през миналата седмица. Единственият експерт, останал в Съвета на директорите от предходния период, е гласувал против тези действия на заседание на ръководния орган.

Въпреки неговото несъгласие, в оперативен порядък са били подготвени и извършени два валутни парични превода, като най-вероятно последващи такива са спрени само благодарение на намесата на ДАНС, уточняват още от икономическото министерство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви