Георги Иванов

На политическата сцена се задава нов играч. Неговото присъствие се забелязва все по-осезаемо  в нашето общество покрай наближаващите избори.

Представителите на партията „Коалиция за теб България“ не са възпитаници на чуждестранни университети с гръмки имена, и въпреки това са доказали се експерти в областта си. Тяхното минало не е обременено от политическо номадство и обвързаност с партийни централи. Те не са и ничия проекция.

Председателят и идеолог на новата партия е популярна фигура, която е оставила траен, положителен отпечатък в националната сигурност на България. Генерал-майор Валери Григоров, познат и като последния истински генерал в новата  история на страната ни.

Генерал Валери Григоров

Новата формация акцентира върху използването на образовани, можещи, умеещи, млади политически фигури, които да заменят старите „муцуни“ в политическия живот на страната, носейки новите идеи на истинската промяна, която народът  очаква от толкова време.

Журналистът от BurgasNews Янчо Николов разговаря със зам. председателя по икономическите въпроси на ПП „Коалиция за теб България“, оглавяващ листата за ВТОРИ МИР – Бургас – Георги Иванов,  икономист, финансов експерт в областта на публичните и корпоративните финанси, дългогодишен университетски преподавател, управител на финансова и търговска компания, предприемач. Едва 29-годишен написва националната икономическа доктрина на страната ни.

Бивш съветник на премиера Бакърджиев от който се дистанцира след като вижда, че нещата не вървят в правилна за страната и обществото посока.

Господин Иванов, как се роди идеята за новото политическо обединение? Чия беше идеята и причината за нейното зараждане?

Гражданско общество в една силна, модерна и просперираща държава винаги е силно и задава линията на промените. Идеята за християнска държава, с демократични ценности е битувала от много години и е намирала различни проявления в историята на гражданските общества в Европа и по света.

Винаги, когато обществото се е обръщало към Светото Писание, Библията и е търсело да извлече и приложи божията мъдрост е намирало най-добрите решения и най-добрите водачи, които да поведат народа си в трудното и преходно време.

Гласът на тези, които дават в обществото трябва да се чуе, гласът на тези, които грабят обществото трябва да затихне и отпред като водачи народът ни трябва да изведе тези, които ще му служат.

Народът ни е обезверен и не вярва на политическата класа и на тези, които 33 години вече оформиха псевдо-елит и грабят Родината ни.

Бъдещето на нашата нация, младите хора са силно обезверени, апатични и не вярват на „политиците“!

Имат толкова много причини да не вярват и да се чувстват излъгани.  Какво казваме на децата си и на по-младите? Виждат живота на своите родители, миналото на своите баби и дядовци и разбират, че винаги има една несправедливост и неравноправие, което облагодетелства определена група от хора в обществото.

Младите хора напускат България и търсят своето щастие в чужбина, защото не виждат възможности у нас и държавата в лицето на тези които я управляват не правят нищо, за запазят този капитал!

Имаме ли отговор защо толкова правителства от последните 33 години само констатират този факт, анализират го, създават работни групи, правят някакви инициативи, но резултата е един и същ независимо от всичко? Не може да има България, ако ги няма българите!

Гражданското-политическият проект се създаде като контрапункт на деградацията в обществото, морала, пренебрегването на етичните норми и правила, разпада на държавността, икономическата и демографската криза.

Това предизвика всички нас, тези които стоим в гражданската квота, да излезем напред и да надигнем своя глас за промяна. Не можем и нямаме право да стоим безучастни, защото поколенията след нас ще ни търсят отговорност. Решихме и подействахме.

Ние се познаваме и всеки един от нас дава своя дан за обществото според възможностите и силата, която му е дадена от Бог. Повечето от нас се трудят честно и създават блага – работодатели, служители и работници, други са учители и преподаватели, трети са предприемачи и създават нови инициативи в града и селото, има инженери, доктори, медици, хора от различни области на социално-икономическия ни живот. Това сме ние!

Политическият проект намери своето проявление и се афишира през обединението „Ние гражданите“ и събира множество поддръжници от българското общество у нас и в чужбина. Флагмана на тази инициатива е ПП „Коалиция за теб България“.

Дадохме и даваме възможност да се чуе гласът на обикновените хора и създадохме възможности и трибуна да се изяви волята на тези, които създават благата в тази държава, на тези които са отговорни и почтени, и искат, и могат да дадат на останалите свои съграждани от своето време, от своята експертиза , от себе си, за да има доверие, сигурност, справедливост и благоденствие за нашите деца и Родината ни България.

Сега ПП „Коалиция за теб България“ извежда личности и доказани специалисти, които да поемат инициативата и да направят необходимите реформи в държавата и обществото.  Няма друга алтернатива, защото и най-слабата държава е по-силна от най-силната мафия.  За да я има България трябва да си върнем държавата.

Какви идеи и ценности изповядва Вашата организация? Какви акценти и приоритети сте заложили в партийната платформа, програма?

Политическата система и законодателството, което я регулира у нас, изисква да има политическа формация, която да се регистрира и да участва във изборите. Това сме направили, за да изпълним закона и да дадем възможност на гражданите да поемат инициативата на реформите и промените в обществото, които искаме.

ПП „Коалиция за теб България“ е тази организация. Ние изповядваме и утвърждаваме християнските ценности и се стремим да ги наложим в управлението на страната ни. Търсим да утвърдим мира и стабилността в обществото ни, без да даваме толеранс на крайностите и моралната деградация. Искаме да дадем възможност да бъде последван добрият пример и той да намери своите последователи и поддръжници.

Ако безбожието, пошлостта, деградацията, безпардонността, глупостта, невежеството, злобата, завистта и нихилизма намират своите последователи в нашето съвремие и общество, ние вярваме, че вярата в Бог, християнството и неговите ценности, почтеността, милосърдието, любовта, мирът, грижата за ближния, професионализмът и добрите инициативи също ще намерят и намират своите поддръжници.

Ние търсим тези, които не се страхуват да бъдат добрият пример в обществото. Избутайте ги от тълпата отпред и им дайте възможност да направят това, което знаете, че правят, защото са го направили за вас и вашите близки!

На какви лица и експерти ще заложите във вашето политическо движение? На какъв принцип се приемат новите членове на организацията и на какъв принцип се определя ръководството?

Всеки от нас стои със собственият си авторитет в обществото и с професионалната експертиза, която има. Не винаги добрият отбор е съвкупност от най-добрите играчи. Побеждават тези, които са целеустремени, самоотвержени и действат в екип.

Ние търсим тези, които искат да изграждат в обществото и знаят как да го направят заедно и солидарно. Не зная за друга партийна формация в тези избори за народни представители, която залага не на партийно членство, а на гражданска квота от личности, достойни да защитават интересите на тези, които са ги избрали.

Основен принцип към който ще се придържате неразривно? Ваша основна цел в политиката?

Защо „политик“ се превърна в нарицателно име за корупция, демагогия, празнословие, мафия? Защо нашият изстрадал и измъчен народ не вярва на политиците?

Политиката следва да се разбира като съвкупност от ценностите и методите за тяхното пропагандиране и използване в обществения живот за постигане на определени цели.

В политиката се използват разнообразни методи, които включват пропагандират определени възгледи сред хората, на база на които се водят преговори с други политически групи, тези възгледи служат като база за създаване на закони и упражняване на власт в обществото.

Всички обещават, когато има избори и в голямата си част не могат да изпълнят обещаното. Защо е така? Отговорът се крие зад същността на самите хора и политиката, чрез която искат да постигнат целите си.

Не може да заложиш на неморални и непочтени хора и групи и да искаш те да преследват морални и градивни цели. Не трябва да бъдем наивни. Това е нелогично и невъзможно.  .

Изборът на политика и на тези, които ще я реализират е избор на личности, на които ще позволим да ни водят и управляват и ще имат власт.

Ако не харесваме или искаме промени в определени закони и норми, то трябва да изберем тези които могат, имат експертиза и опит, искат, знаят как и имат смелостта да направят тези промени.

Каквито принципи изповядва един човек в своето битуване и обществена позиция, такива ще изповядва и следва като бъде овластен и се подчини на законите на държавата.

Народът ни е беден, изстрадал, страдащ, оцеляващ въпреки мизерията и геноцидът на който го подлагат, но не е без естествени инстинкти за самосъхранение. Нека никой не подценява народа ни! Този народ е оцелял и ще оцелее, защото носи нещо в своя генезис, нещо което е от Бога и го прави уникален!

Какви структури имате в страната и какви предстоят да се изградят?

Имаме стотици хиляди последователи в страната и много такива в нашата диаспора в чужбина! Имаме много приятели и поддръжници в различните слоеве на нашето общество! Надявам се, че посредством вашата медия и обективното отразяване на това, за което говорим, нашето послание ще достигне до тях!

Структурите се изграждат в момента и те се градят на база обединение на приятели и единомишленици. Ние не сме като повечето от останалите партии и нямаме платени структури, а разчитаме на изявени личности в граждански квоти! Имаме регистрирани листи във всички райони на страната и вярваме, че посланието ни за гражданска активност ще достигне до хората!

Вие сте завършен експерт в областта на финансите и бивш преподавател в БСУ -Бургас. Смятате ли, че имате експертността да създадете програма, която ще залегне в преструктурирането на българската икономика, финансова сфера, банково дело и т.н? Което може да доведе до така желания „Златен възход“ в българската икономика?

В България има много експерти и то в различни области на обществения живот и науката! За мен е чест да мога да се присъединя към тази гилдия и да съм един от тях!

Вярвам, че с една голяма част от тези експерти ще създадем план и програма, която да доведе до възход на държавата ни! Никой от нас не може сам да постигне това, можем само когато сме заедно и сме водени от общи ценности и цели!

Нашите ценности са християнски и методите по които ще търсим реализация на целите си също ще са подчинени на тези ценности! Мой приятел ми подари една тениска, като символ и послание, което аз самия изповядвам. На нея пише, че „този който коленичи пред Бог, ще стои изправен пред всеки“! Вярвам и уповавам на Бог!

За какви реформи и в кои области смятате да настоявате за такива, ако влезете с Ваши депутати в НС?

В професионалното корпоративно управление има методи и практики, които трябва да влязат и в държавното управление, за да се повиши ефективността, да се премахне празнословието и демагогията. Разчитаме на професионализма на тези, които ще бъдат избрани, но искаме и всички техни действия да могат да се подложени на обществен контрол и да се носи персонална отговорност от всеки народен избраник пред тези, които са го избрали!

Има много конкретни законови изменения, които можем и ще предложим, за да може да се реализира тази политика на християнски ценности и просперитет на България, която искаме да реализираме.

За да може това да стане, трябва да имаме законодателна инициатива и да се приемат нашите предложения, да се превърнат в закони да се изпълняват

Не може да говорим за планове и програми, ако народът ни не иска това и се примирява със старото статукво и гласува за старите партии и партийни групи! Не може да има обновление и прогрес, ако стоим по домовете си, не гласуваме, стоим апатични и нефелни, а искаме някой да направи нещо за нас и да живеем по-добре. Само заедно можем да променим това, което не ни харесва и не одобряваме.

Без подкрепата на собствения си народ не можем да променим нищо.

Какво Ви отличава от другите политически партии?

Дискутирайки политическата обстановка, стигнахме до извода, че повечето партии в България не са разделени на идеологическа основа, а на геополитическа. Нито „десните“ са класически десни партии, нито „левите“ са толкова социални и насочени към работниците и служителите, чиито интереси трябва да защитават.

У нас в България всичко е сякаш обърнато и е огледален образ на това, което трябва всъщност да е. Парадоксално е. Много хора го виждат и констатират, обсъждат го по кафенетата, по домовете си, пред телевизора говорейки на тези, който им говорят от телевизионния екран, но те не могат да ги чуят.

Констатирахме, че голяма част от корпоративния капитал е в ръцете на „леви“ партии, които отдавна са загърбили ценностите на своя електорат и той на свой ред се срамува от голяма част от тях, а „десните“ са проекция на чужди интереси, които не издигат българското а чуждото.  Да, живеем в обединен европейски съюз и търсим обща сигурност във друг съюз. Така е. Кой обаче ще помисли за нас българите повече от нас самите?

Ние, българите, като обществена изява и избор, се люшкаме в крайности. Нямаме постоянна и пробългарска обществена и международна политика, а се опитваме да угодничим на други държави пренебрегвайки нашата.

Затова ни е нужна силна държава и хора които да са държавници в управлението. .

Какво виждаме в политическото пространство? Голяма част от т. наречените „десни“ са всъщност „прозападни културни марксисти“, а „българските патриоти са русофили“.  Българският народ обича своите братя руси и съседните славянски народи, но не обича тиранията и войната.

Българският народ харесва английския език и го приема като международен, но знае, че има собствена азбука на която пише и чете всеки двадесети човек който е грамотен по света.

Липсва партия, изповядваща „пробългарски прагматизъм”.

Такава форма на пробългарски прагматизъм би могла да бъде всяка успешно приложена политическа стратегия или мярка, която засилва българската национална сигурност и културна идентичност, просперитета на българските гражданите и нивото на здравеопазването в страната, без да нарушава нейната Конституция или да застрашава личната безопасност на отделния граждани.

Направете ми кратък анализ на досегашното управление на страната от 32 години насам. Къде са ключовите грешки и кой ги допусна?

Няма да можем да обхванем всичко, но все пак нека да кажем, че преходът от социалистически модел на управление и планова икономика към демокрация и пазарно стопанство не се състоя за тези 33 години.

За изборите на 2.10.2022г. ще участват 24 партии и 7 коалиции, това показва, че обществените очаквания не са оправдани и има дефицит на доверие от страна на избирателя към тези, които искат да го управляват.

Ако имаше само две или три партии, този въпрос може би нямаше да ми го зададете. Като икономист ще Ви кажа, че „политиката“ в основата си е синтезирана икономика. Политиката извежда модели за решения на икономически проблеми и канализира икономически интерес.

Какво виждаме в обществено-икономическото пространство? Погледнете фирмения сектор, банковия, този на застрахователните компании, погледнете кои фирми оперират у нас и чии капитал и интереси защитават.

Нека с тези констатации не казваме, че сме против и анти-някого, а да потърсим българския икономически интерес.

Какво мислите за политическото номадство и несменяемите народни представители, които създадоха едно ново понятие, „професия депутат“?

Това отвращава българския избирател и е една от основните причини той да не гласува. Хората си казват, че все едно едни и същи хора управляват и няма промяна, а „подмяна“ на лица и политики.

Българинът трябва да излезе и да гласува, за тези които ще му защитят най-добре интереса и ще запазят самочувствието и достойнството му. Българинът трябва да гласува за тези, които няма да го предадат и за тези, с които ще се гордее.

Мнението Ви за намаляване на депутатите от 240 на 120? Да или не?

Да! 120 народни представители са достатъчни, за да представляват 7 млн. българи. Може да погледнем и други парламентарни държави и да видим, че не броят, а каузите които защитават народните представители са важни за народа.

Какво мислите за идеята, която се прокрадва все повече в обществото – Референдум за президентска република?

Ако имаме демократично и свободно общество, то трябва да може да изрази своята воля през формата на законен референдум. Но, ако има „платени гласове“ и „корпоративен вот“, доколко този референдум ще отразява волята на народа? Такъв вот отново ще покаже, че страната ни се управлява от „скрито задкулисие“ и капитал, които не се интересува от волята на народа, а търси как и кой да защитава неговия интерес и капитали.

Кой и кои стоят зад такава инициатива на „президентска република“? Няма ли да се окаже, че тези, които ще се появят зад завесата, ще са същите тези, които направиха невъзможен този „преход“ и искат това да продължава безкарайно? За какъв преход говорим всъщност? Към какво искахме да преминем и към какво преминахме? Доволни ли са хората от резултата? Ако е „Да“ нека продължаваме, ако е „Не“ нека направи промяна в посоката докато е време.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Фурнадийска лопата като всички останали без ясна позиция, а само общи приказки. Дано да не е вярно, но от написаното така изглежда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви