Областният управител проф. Мария Нейкова подкрепи с нарочно писмо пред министъра на здравеопазването първият протонен ускорител да бъде позициониран в Бургас.

Проф. Нейкова настоява именно Бургас да е пилотният град в България, където онкологично болни деца от цялата страна да бъдат лекувани чрез модерното медицинско съоръжение, което е предпоставка превръщането на Бургас в съвременен здравеопазен център в областта на детската онкология.

Според научните експерти, потърсили институционалната подкрепа на областния управител, се касае за щадящо лечение на деца с онкологични болести с модерна апаратура, което би довело до значителен терапевтичен успех.

Като областен управител напълно подкрепям тази значима идея за осигуряване на протонен ускорител в рамките на специализиран протонен център към предвидената в строеж специализирана детска болница в гр. Бургас. Опазването на здравето на децата е на първо място и ние трябва да дадем шанс те да растат здрави и спокойни“, се казва в писмото до министъра на здравеопазването.

Закупуването на такъв апарат и изграждането на протонен център би довело до развитието на Бургаски регион в областта на здравеопазването, както на местно, така и на национално ниво.

Според проф. Нейкова е недопустимо държава–член на ЕС да притежава голям набор от лекари професионалисти, а да няма необходимата апаратура за лечение, което от своя страна да принуждава онкоболните да се лекуват в чужбина.

Като областен управител и представител на държавата ще работя тази концепция да бъде включена в Националния план за борба с рака, в Плана за възстановяване и развитие, както и в намирането на инвестиции и финансиране“, категорична е проф. Мария Нейкова.

2 КОМЕНТАРИ

  1. ДА БУРГАС
    ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ ГРАД с протонен ускоритрл за предвиждане на НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ У НАС.Очакваме нови камиони с шофьори от ЗИМБАБВЕ и редовна линия ДЕБЕЛТ …..ИХТИМАН ….СОФИЯ

  2. Ще бъде разрешено приемането на 15 годишни брадати и мустакати мигранти за шофьри на автобуси камикадзе. Руснаците са лиши ЗАЩО? Македонци,Сирийци, Авганистанци,Украинци въртят далавера с мигранти.А РУСНАЦИТЕ СА ЛОШИТЕ….ЗАЩО

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви