Недвижимите имоти в кв. „Сарафово“ на Бургас не проявяват признаци за скорошно „охлаждане“ и една от причините е възраждането на балнеотуризма и значителното увеличение в туристопотока именно в този специфичен сегмент през настоящата година. Около 1200 евро на квадратен метър се предлагат двустайните апартаменти в този район, а цените на къщите достигат и до 1800 евро на квадрат.

От сайта за имоти Бургас Реалистимо коментират, че се забелязва оживление около спа и балнеокурортите в България.

Българските туристи, и не само, вече си дадоха сметка, че уникалните природни дадености на солените езера са полезни за здравето им, и най-важното все още са безплатни или поне са достъпни на много ниска цена. Добрата новина отдавна се е разпространила и сред руснаци, израелци и други чуждестранни туристи, които идват не само на морски, но и на здравен туризъм. Много от чужденците предпочитат да станат и собственици на имоти в кварталите в близост до солниците на Бургас, за да могат по всяко време да се възползват от лечебните им свойства. В близост до Сарафово се намира Атанасовското езеро, от което годишно се произвеждат около 40 000 тона морска сол.

На практика в момента Бургаските солници и техните луга и кал са много по-лековити от тези в Поморие, казват специалистите. Солеността на Атанасовското езеро е между 20% и 27%, което е доказателство и за качествата на лугата във водния басейн.

За сравнение Поморийското езеро вече не е източник на добив на морска сол и солеността му е паднала до незначителните няколко процента. Причината за тази регресия е строително недоглеждане при изграждането на пътя Бургас-Несебър-Слънчев бряг. По време на строителството са разрушени крайпътните канали, чиято цел е била да събират и отвеждат сладките води от околните планини, така че те да не се вливат в Поморийското езеро и да го разреждат. Резултатът е, че сега това не се случва и солеността непрекъснато намалява. Независимо от това се отчита, че повечето видове недвижими имоти в Поморие и по-конкретно жилищни имоти тип апартаменти и къщи са все още много търсени от потенциалните купувачи.

Към момента Бургаското езеро между кварталите Изток и Сарафово в Бургас става далеч по ценно като съдържание на сол и лековитост, а за имотите в близост това означава допълнителна принадена стойност.

Платформата за безплатни обяви недвижими имоти Реалистимо показва последните недвижими имоти както в Бургас и областта, така и в градове като Несебър, Созопол, Поморие, курортен комплекс Слънчев бряг и други.

Както частни лица и собственици публикуват частни обяви безплатно в сайта, така и професионалисти в областта на недвижимите имоти публикуват всички си обяви за жилища и бизнес сгради за продажба и наем.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви