Галя Желязкова

Ще успее ли една от най-големите политически партии в страната – ГЕРБ да възвърне доверието в хората и на какво залага в предстоящите избори предстои да научим от техния кандидат за народен представител от листата в Бургас – Галя Желязкова.

Младата дама е едва 34-годишна, но с доказан опит в политиката. Била е два пъти депутат в НС. Нейната политическа кариера стартира в администрацията на Общинския съвет в Бургас, преминавайки през всички стъпала на йерархията до парламента. Галя Желязкова е член на Контролната комисия на ПП ГЕРБ, учредител на ПП ГЕРБ в Бургас, през 2006 година, член на НИС на МГЕРБ от 2008 година, организационен секретар на МГЕРБ от 2014 година.

От 2011 до 2017 година е общински съветник в община Бургас. А малко след това е номинирана и избрана за народен представител от листите на ГЕРБ.

Магистър по Международен бизнес и мениджмънт в Стопанска академия „Д.А. Ценов” , Свищов, България; Бакалавър по Бизнес администрация в Бургаски Свободен Университет, Бургас, България.

С кандидатът за парламентарист разговаря журналистът от BurgasNews Янчо Николов.

Госпожо Желязкова, бяхте депутат в две народни събрания – 44 и 46 -то, пропуснахте 47-то, а сега сте отново кандидат за 48-то. През мандат ли ще депутатствате? Номинирана сте отново за народен представител от ГЕРБ. Под кой номер сте в листата?

Да, бях народен представител в 44 и 46-тото НС, но бях кандидат и за 47 -то, че и за 45-тото. В интерес на истината, не съжалявам, че не бях част от 47 -то НС, защото според мен, то беше НС, което донесе на България много тежки кризи. Не говоря само за икономически кризи, но и за много тежка политическа криза и открит реваншизъм.

Благодарна съм на всички членове и симпатизанти в област Бургас затова, че съм номинирана отново за депутат. Съвсем скоро ще бъде обявена и нашата листа за народни представители, а при нас няма реално няма значение, кой на кое място е.

Ние от ГЕРБ в Бургаска област сме винаги екипни и в момента целта, която си поставяме за предстоящите избори и което сме си поставяли винаги е да бъдем първа политическа сила на сцената в област Бургас.

Смятаме, че ще го постигнем. Много хора видяха, какво означава така наречената промяна, които им донесоха предните управляващи от Продължаваме промяната. До какво доведе тяхното управление. Ще се борим целия екип, който сме от 28 човека, като един, за да продължи просперитета на Бургас и област, а не както сега  – да е в застой.

Госпожо Желязкова, не мислите ли, че дори да сте първа политическа сила – какво от това? Политическите престрелки, предизборно, са явен показател, че никой няма да пожелае да се коалира с Вас. Евентуално ДПС, но анализите засега сочат, че са много назад по избирателна активност и едва ли ще са ви полезни с нещо. Как Ви се струва, тези избори май няма да са последни?

Надяваме се да няма избори – нови, но може и да има. Аз смятам, че тази тежка политическа криза, която се създаде през последната година, е причина за тежко разделение, некомуникативност, липса на диалог и реваншизъм.

Ние сме поставили основен приоритет в следващия кабинет – европейско управление, което да решава кризи.

Считам, че в момент на предизборна кампания всички политически сили ще обединят срещу нас. Така те с отрицание ще водят своята предизборна кампания.

За разлика от тях, ние ще заложим на положителната изборна кампания, която ще е лишена от противопоставяне.

Ще говорим само с факти. Доказали сме през годините, че сме един добър коалиционен партньор, работили сме в две правителства коалиционно. Имаме коалиционна култура и колкото и да ни е било трудно  сме били коректни.

За разлика от нас, коалиционното обединение на Продължаваме промяната и партньори се крепеше на взаимна нетърпимост, липса на комуникация и координираност, както и еднолични вземане на решения от водещата партия.

Ние сме работили в коалиция с Реформаторски блок, с Обединени патриоти. С последните, когато работехме, не ни беше никак лесно, но сме се държали винаги добре с нашите партньори.

Не разбирам злобата и опитите на всички политически сили към нас. Защо е нужно да обясняват, колко сме лоши и вредни, а резултатите от нашето управление, които се виждат навсякъде, при това позитивни, не се споменават никъде.

Всеки жител на област Бургас, излизайки от дома си, може да види промените, които извършихме по време на нашето управление. Не са оправдани техните думи. Ние ще си гледаме съвестно работата, а то ще си проличи, кой мисли за хората и кой за себе си.

Ще работим в много насоки за решаване на кризите, обхванали всички сектори.

Много е важно на първо място да се реши енергийната криза с газа, горивата. Не по-малко важно е да се стопира инфлацията.

Призовавам всички отговорни политици, чиито партии престъпят прага на 48 -то НС – мислете за народа и хората, които са гласували за нас с цел по-добър живот. Не се подавайте на собственото си его и не хранете злоба и омраза в душите си. Те водят само и единствено към нещастия и кризи.

Нужно е да има диалог и обединение на силите в името на обществото. Стига с това разделение и поставяне на червени линии. Трябва да намерим разума и да открием начина за да работим заедно. Не е невъзможно, а напротив, в интерес ще е на българския народ.

Говорим си за следващо Народно събрание, но остава висящ въпросът дали ще има следващо? Не Ви ли се струва все по-вероятна възможността за президентска република.

Да Ви кажа, не съм конституционалист, но си има някакъв ред, през който да се мине, за да се гласува за форма на управление. Това е едно на ръка…

Слави Трифонов с това стартира кампанията си. Всяка една партия си има програма, въпреки, че Продължаваме промяната нямаха на предните избори. Но това настрана.

Всяка партия стъпва на определена програма. Явно Слави Трифонов смята да упражнява едно говорене през месеца, когато ще тече кампанията, като това говорене ще е на тази тема. Истината е, че това, което той казв,а се постига много трудно.

Трябва да имаш 2/3 мнозинство в НС. Мога да заключа, че това е тяхното говорене, но то за да се случи, трябва да има широко обсъждане. Това включва – парламент, референдум и т.н.  Хората трябва да си дадат сметка, дали това ще е най-доброто за тях.

Между другото имаше един друг референдум, който ИТН стартираха, а ние бяхме единствената политическа сила, която защитаваше резултата от него.

И това направихме въпреки, че не бяхме инициатори на този референдум. И тогава, и сега ще кажем едно – щом народът иска това, ние ще направим всичко възможно да го въведем. Суверенът е над всичко. Тогава интересното беше, че провеждането на референдума срещна огромна съпротива в 44-тото НС, а в 45 -тото капакът беше, когато самите инициатори се възпротивиха срещу него. Факт!

Ние вкарахме закона за мажоритарния вот, това не трябва да се забравя. Не трябва да забравяме, че тежката криза и разединение започна от 45-тото НС.

Човек трябва да си даде сметка, че когато има такова политическо неразбирателство, толкова силна борба – държавата няма как да върви напред.

От ГЕРБ говорим за политически грешки и отправяме упреци и критики, но базирани само на факти.

Много трудно ще съумеем да излезем от тази поредица каскадни кризи, в които ни вкараха сегашните управляващи, ако не постигнем консенсус, за да работим заедно, експертно и без взаимни обвинения и нападки.

Нека се съсредоточим и да дадем на страната едно принципно управление, което да се базира на взаимно сътрудничество и експертност, а не да се делим и нападаме, което води до безпринципност и неекспертност в решенията по проблеми важни за страната и народа.

Все още има хора на позиции, които са назначени от предходните управляващи, но нямат нужните качества за тези постове. Притеснява ме и това, че не се говори за тези неща. Наложи се един двоен стандарт, едно двойно мислене сред хората, което не е полезно никому, а само разслоява и разединява повече обществото.

Виждате, че грешки, и то фрапиращи, допуснати от управляващите след ГЕРБ, се толерират и с лека ръка прощават и забравят. Грешки, които, ако ние от ГЕРБ бяхме допуснали, нямаше да ни се простят.

Ако влезете в НС, какви приоритети ще защитавате за град Бургас? Кои са основните проекти за Бургас, за които ще лобирате Вие?

Както винаги досега, ние, народните представители от област Бургас, винаги слагаме на масата регионалните приоритети.

Щастливата новина е, че водачът в листата на ГЕРБ е местен – Жечо Станков. Един изключителен експерт и доказал се политик. Той се доказа, като един от най-активните народни представители в 47-то НС.

Заедно, като екип, нашите кметове от областта, нашите представители в различните общини, многократно сме говорили за това, какво трябва да се случи.

През последната година и на предните кампании имахме много ясно изявени приоритети. Те ще останат, защото нито една община през последната една година не можа да получи държавна подкрепа, под каквато и да е форма.

Общините в Бургаска област, а и не само в нея, бяха изоставени буквално на произвола от държавата. Не бяха подпомогнати и много трудно решаваха проблемите, които възникваха пред тях.

Поставяме си основен акцент – общините от област Бургас да получат онова, от което се нуждаят.

Остават приоритетите за четирилентови пътища, детската болница, довършването на северен обход, който се забави и беше занемарен. Ако ние управлявахме, той щеше вече да работи. Ще настояваме пред Агенция пътна инфраструктура обходът да бъде довършен изключително бързо.

Обмисляме още няколко проекта. Знаете ли, че на нас програмата винаги ни е била отворена, а в хода на кампанията, когато правим официални обиколки, получаваме хубави идеи, които можем да реализираме и веднага ги добавяме в програмата. Смятаме, че така трябва да се работи. Пред нас стои и не по-малко важен проект за развитието на индустриалните зони, както и привличане на инвестиции.

Казваме инвестиции, но инвестиции отговорни, съобразени с чистотата на града и безопасността на околната среда. Основен план е и бургазлии да намерят своите работни места в тези предприятия.

Нека сега поговорим и за едни неприятни теми, които са провокирани от тежкия инцидент с двамата полицаи онзи ден. В интервю за нашата медия експертът по национална сигурност и бившия директор на Гранична полиция – България, генерал-майор Валери Григоров заяви, че точно по време на управлението на ГЕРБ и трите кабинета Борисов е започнал упадъкът  на службите за сигурност, а разпространението на наркотици е станало държавна политика. Генерал Григоров посочи именно Вас, ГЕРБ, като основни виновници и за сегашният абсурд на ГКПП Капитан Андреево, като посочи замесените лица – Таки и Къро – близки до кръга на Вашият лидер Борисов. Какво ще отговорите на генерал Григоров по тези тежки обвинения?

Първо, бих му казала, че правейки такива тежки обвинения, трябва да има доказателства. Ние имаме доказателства в противното.

Искам да започна с изразяване съболезнования към семействата и близките на двамата достойни полицаи. Това е една огромна трагедия за всички нас. Гняв, ярост и още много са чувствата, които изпитвам по тази тема.

Това са млади и достойни хора, които не заслужаваше да изгубят живота си. Борбата с мигрантския натиск на последното правителство беше сведена до минимум. Няма човек, който да може да ме убеди в обратното.

Предишното ръководство на МВР с министър Бойко Рашков използваше институцията единствено за гонене на политически цели. Затова ние стигнахме до този хал.

Веднага ще дам и за пример неговите действия, които достигнаха до там, че да извърши неграмотно скалъпен арест на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и др, който не издържа правно, но показа МВР като бухалка за политически реваншизъм в ръцете на безотговорни хора.

Арест, извършен незаконно, но и неграмотно, което е показателно и за цялостното управление на МВР. Институциите, в това число и МВР, бяха използвани не по предназначение, а за политически цели.

Не съм съгласна с тези обвинения, защото по времето на управление на ГЕРБ, а Бойко Борисов беше министър-председател, контрабандата беше сведена до минимум. И това го имаме с доказателство, както се казва черно на бяло. Това ни го признаха и международните инстанции, като наблюдатели на процесите в страната.

Признават ни го международните служби, с които си сътрудничехме в борбата срещу престъпността, наркотиците, мигрантския натиск.

Ние имахме международно, световно признание. Имаме статистика, която да потвърди думите ми. В проценти е намалял трафика на наркотици, контрабандни стоки, мигрантски трафик и т.н.

Когато човек си позволява да отправя такива обвинения, той трябва да излиза с доказателства. Ние имаме такива и те са общо достъпни.

Построи се ограда на границата, като помощно съоръжение. Ако, тази ограда се поддържаше последната една година, нямаше да има такъв мигрантски поток, преминаващ свободно през повредените участъци.

Освен командироването на политици, преградителни съоръжения и други охранителни мерки е нужно още нещо в борбата с емигрантския поток. И това е политиката на междудържавно ниво.

В последната една година тя тотално липсва. И ние от лидери на международната сцена, като държава, защото ние повдигнахме темата за Западните Балкани, а Борисов беше човека, който стоеше между Ердоган и ЕК, та от лидери, се забихме в трета глуха.

И това стана при управлението на двата служебни кабинета, през миналата година, а после при управлението на Кирил Петков.

Извинявам се, че го казвам, но той изглеждаше, като малко момченце, на което са купили камионче, когато се появяваше на международни срещи. Той не показа лидерство, визионерство, позиция и твърда ръка.

Господин Борисов успяваше винаги да налага интересите на страната с твърда ръка, както и успяваше да подържа добрия тон, но отстоявайки всяка важна тема засягаща България. В съвременната ни история няма по-уважаван политик на международната сцена от Борисов. Моля, господин Генерал, тези обвинения са несъстоятелни.

Добрата работа на международно ниво с Турция и Ердоган, прекъсваше емиграционния поток, задържаше го.

Хайде първо да видим, кой какво е направил за нашата страна, а тогава да седнем и да се каляме взаимно.

Ние не правим „възвишени неща“, като смяна на модели, а работим за хората. Имаме доказани експерти и да твърдиш подобно нещо си е безобразно, клевета и грозна лъжа. Когато се отправят подобни твърдения, се подкрепят с факти и документи. Ние имаме такива, които могат спокойно да докажат обратното.

Само за пример ще дам контрабандата с цигарите, която по време на ГЕРБ беше свалена под 4%. Един простичък пример. Сега, колко процента е тази контрабанда? Или няма дори статистика направена?

Казусът с Капитан Андреево е изключително пиар акция на Продължаваме промяната. Те имаха 7 месеца да вкарат законови предложения в които да може фирмата да печели само през държавата. Те нищо не направиха. Използваха това само за пиар. И служебното правителство признава, че действията на Продължаваме промяната не са били пълни и адекватни по този казус с фирмата на ГКПП – Андреево. Не можеш да се учиш да управляваш и вземаш решение в движение. Това не е училище или детска градина. Това е държава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви