Вода

Софийска градска прокуратура напълно уважи исканията на Изправи се.БГ и протестира решението на КЕВР за определяне цената на водата в Бургаска област от 1 август 2022г. КЕВР допусна поскъпване от 60% до нива от 4,39лв/м3.

ВиК Бургас и Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва наново да изчисляват промените в цените на водата в град Бургас и в още 12 общини.

Повишението засяга общините: Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. 

Според държавното обвинение поскъпването е прекомерно, недобре обосновано и не е съобразено с доходите на абонатите. Ето защо се иска съдът да отмени  решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат – защото това би причинило „значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за „ВиК услуги“.

На 9 август 2022г. Мая Манолова и активисти на Изправи се Бълагрия внесоха сигнал в прокуратурата с искане да обжалва решението на КЕВР за повишаване цената на водата.

Тогава Манолова предупреди, че единствено прокуратурата има правомощия да обжалва тези цени и че жалбите на кметовете на някои общини са само пиар акции за изчистване на съвестта след като общинските им съвети са подкрепили бизнес плана на ВиК асоциацията.

От прокуратурата смятат, че КЕВР неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт.

„Социална поносимост на цената на „ВиК услугите““ означава, че тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на човек,  не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

Предният ден от Изправи се.БГ внесоха искане и до ВиК – Бургас с искане да не се възползват от пределната цена на водата, определена от КЕВР и да не допускат 60% поскъпване цената на водата, но от дружеството не се съобразиха с това искане на гражданската платформа.

След сигнала на Изправи се.БГ прокуратурата е поискала и спиране на предварителното изпълнение на решението на КЕВР, което дава възможност на съда да спре прилагането на по-високата цена, докато тече делото.

Редом с цената от 1,08,2022г. е обжалван и бизнес планът на ВиК Бургас, който предвижда до 2026г. цената на водата да достигне 5,19лв/м3.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви