Генерал Валери Григоров

След тежкия инцидент в Бургас, при който живота си загубиха двама полицаи, държавата се изправи пред невъзможния въпрос: Патрулна кола на национална полиция ли беше смачкана от автобус с бягащи емигранти, или самата държавност.

По темата от BurgasNews, разговаряме с един от малкото истински експерти в областта на националната сигурност и защита на българските национални граници – Генерал майор Валери Григоров.

Валери Григоров работи в Столичната дирекция на вътрешните работи, както и в Осмо РПУ в София. През 1998 г. е назначен за началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. На 19 юни 2000 г. е назначен за директор на Национална служба „Гранична полиция“ на МВР. На 25 юни 2004 г. е удостоен със званието генерал-майор от МВР.

На 27 декември 2005 г. е освободен от длъжността директор на Национална служба „Гранична полиция“ на Министерството на вътрешните работи.

Бил е съветник в кабинета на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Към 2013 г. е служител по сигурността на класифицираната информация в Софийския апелативен съд.

С генерал- майор Валери Григоров се среща журналиста Яно Николов От BurgasNews.

Генерал Григоров, какво мислите за сегашното състояние на полицията? Питам Ви във връзка с инцидента в Бургас, при който загинаха двама служители на полицията.

Съболезнование и съм съпричастен към загубата на два млади човешки живота. Двама полицаи, които имаха бъдеще, но се саможертваха за обществения държавен интерес.

Това е много показателен случай за това, колко са разрушени службите за сигурност. Много често си позволявам да казвам, че службите имаха устойчивост и стабилност, политическа недосегаемост до момента в който министър беше Емануил Йорданов.

И сякаш след това започна целенасочено политическо разрушаване на службите с една цел – да няма обществен ред, да няма обществен интерес и да не е съхранена изцяло националната сигурност, и обществен ред.

Позволявам си да кажа, че до навечерието ни за членство в ЕС имаше една много добре структурирана гранична полиция, която отговори на всички очаквания на сигурност и надеждност на външните граници.

Но в момент на идването на Румен Петков, който направи тежък удар върху граничните служби и жандармерия, това се промени.

Той съкрати 1800 щатни бройки, които са остър недостиг на човешки ресурс. Освен това разруши цялостната концепция за изграждането и управлението на външните граници на България, които са външни и за ЕС.

За да ни приемат в ЕС и Шенген тогава, трябваше да доказваме, че имаме технически средства, професионален опит и надеждност на охрана по границите.

Граничната служба беше технически добре оборудвана и бяха заложени едни бюджетни средства по конкретни проекти, които да се обезпечи сигурността на зелена граница, да се вдигне нивото на контрол на морска граница, достигайки се до едно ниво в което България има сигурни граници.

В настоящия момент всички констатират големите опашки на Дунав мост, Видин, Русе, Капитан Андреево и всички си задават въпроса „Защо“?

Аз ще им отговоря риторично, отправяйки упрек за това, че политиците, министри най-вече, идваха, упражняваха се и започваха едни реформи – недъгави.

Ако Румен Петков нанесе първия удар на реформата, то Бойко Рашков, Министър Цветанов, Румяна Бъчварова са хората, които целенасочено разрушиха службите, през годините, когато управляваха.

Видяхме Румен Петков нанесе първия удар, но Рашков, който за шест месеца смени 7 заместник министри и не успя да направи екип – също е виновен.

И той говореше за реформа, без да му е ясно, каква реформа се иска и с каква цел. Аз го наричам политическо упражнение в МВР, а не експертност на отговорни хора мислещи за държавен и обществен интерес.

Това означава ли, че е крайно време за кардинални промени в системата на МВР, Прокуратура, Съд и МО? Какви трябва да са тези промени, според Вас?

Вижте, аз няма да влизам в спектър Прокуратура, Съд. Това е една политическа тема, с която много се екстраполира в последните години и за съжаление и там няма политическа сила, която иска да променя нещо и да създава условие на правосъдие, което да дава условие за правораздаване в полза на обществения интерес.

Ще говоря за службите за сигурност и функционалната компетентност, която трябва да изпълняват в полза на хора и държава.

Службите в момента са в един тежък дисбаланс, който не позволява да осъществяват основните си функции по закон.

Ние вече не говорим за превенция, която да въздейства върху средата, която генерира криминална престъпност.

Ние забравихме и изключихме от закона правомощията на полицията за работа по горещи следи, което да дава възможност към момент на извършване на престъпление, да бъдат предприемани активни и проактивни действия с цел предотварятяване и пресичане на престъплението.

Ние виждахме, че Светлин Йовчев, който в качеството си на министър направи една забележима промяна. Това беше източването на полицейския регистър, чрез конкретни действия по отношение на полицейския регистър и информацията, която се съдържаше в него. Известно ни е по делото „Червеите“ какво се случи. И там осъдени лица, но днес това е поредния удар върху системата на МВР. Необходимо е даване на увереност и спокойствие на служителите в системата. Една устойчивост, която да е ясно, кой извършва обучението на хората в нея. По какъв начин се извършва това обучение.

Този случай със загиналите полицаи е показателен, че тези момчета са действали повече от храбро, но не и правилно от тактическа гледна точка.

Защото тук можеше да се подходи по няколко начина, без да се застраши живота и здравето на някого. Това означава едно, пропуск в обучението.

Най-големият пропуск и разрушителна сила, която осъществи в трите си правителства Бойко Борисов е, че заличи механизмът на естественото израстване, развитие на кадрите в МВР. Назначаваха се хора на постове, които добре играят тенис с Бойко Борисов, добре играят футбол с Бойко Борисов, но не се назначаваха качествени, можещи с компетенция, доказани, възможни експерти, които да управляват структурни звена.

Не се назначаваха хора, които да израстват нормално в йерархията. Трите правителства на Борисов разрушиха механизма за кадрово развитие на служителите в МВР.

Генерале, как се назначават в системата на МВР и МО. Моето лично наблюдение е, че в тези две системи се назначават хора с връзки, а не с необходимите физически, психологически и други качества. Да не говорим, че тези хора, които са назначавани нямат елементарна предварителна подготовка, липсва такава в процеса на работа, периодична подготовка, опреснителна. Прав ли съм?

Разбира се, че сте прав! МО е по-консервативна и затворена. Там не бива да гледаме. Там би следвало да има хора, които на политическо ниво да са отговорни за сигурността и цялостното управление на войските.

В МВР, което е част от обществените процеси, има много по-сложни взаимовръзки и отношения. Ако МО е консервативна структура и там процесите вървят тихо и незабележимо за обществото, то МВР не бива да бъде отделяно от службите за сигурност. Пък било то Охранителна полиция, Полиция, която работи по противодействие на наркотиците, обществения ред и сигурност, като цяло.

МВР трябва да остане в една устойчива, спокойна среда, без политическа намеса и амбиции за политическо демагогстване и унищожаване на структурните звена.

Да се изградят механизми за кадрово развитие, механизми за обучение, каквито бяха.

Какво се случи с учебния център в Пазарджик!? Години наред в него се инвестираха, влагаха се средства за обучение, кабинети и техническо оборудване, касаещо специалното обучение на служителите от Гранична полиция.

Ами отидете там да видите на какво прилича. Учебният център е изоставен, неактуален, неадекватен. Това е показател за занемарената обучителна част на служителите от МВР. Учебният център в Берковица. Там отидете. Там беше развивана развъдна дейност за кучета – охранители. Развиваше се развъдна дейност за до 5 -8 години напред. Там се планираше, колко кучета да отидат на Българо-турската граница, колко да бъдат планирани за другите граници.

Всичко това беше унищожено в резултат, че структурното звено беше извадено от Гранична полиция и преместено в Национална служба полиция, където изобщо не са наясно  и не им е важно да знаят, какво се случва на границата.

От какви точно промени се нуждае Гранична полиция, закона за защита на границите и граничните райони на България? Видяхме, че де факто сме един разграден двор, в който всеки може да влезе и през който всеки може да премине. Няма как един бракуван автобус, с фалшиви номера, управляван от 15-годишен, при това емигрант, да прекоси необезпокоявано държавата от единия до другия край, а после да премине 6 гранични поста, стигайки до 200-хиляден град. И могат ли да се нарекат адекватни действията на служителите от Гранична и Национална полиция. Ами, ако беше планувана атака и в автобуса имаше камикадзета, какво правим?

Действително рисковете са безкрайно много, но аз преди малко обърнах внимание на кадровия подход и развитието на кадрите. Не е тайна, че директорът на Гранична полиция Моллов, който си подаде оставката, е назначен за директор на службата само защото е в много близки отношения с бившия премиер Стефан Янев, а това е достатъчен критерий за назначаването му.

Баща му е полковник Моллов, който се възползва от близостта си с Янев, постави сина си за шеф на Гранична полиция. Видимо е, че това момченце не е подготвено. Видимо е, че няма квалификации и образователна степен да управлява такава система.

Видимо е, че няма ширината и погледа за управление на такава огромна структура. Той беше поставен само защото се възползва от близостта с Янев.

Аз говорих подробно и за техническото ниво, както и възможностите в тази област. Тук спря развитието на Гранична полиция. Тя трябваше да има тристепенна, интегрирана  система за управление и контрол на зелена граница.

Тя спря с приемането ни в ЕС, защото не виждам системите за радиолокация и наблюдение по границата. Не виждам сензорите, които да контролират територията около държавната граница и да подават в онлайн режим информация към центровете в София и Свиленград.

Не виждам радиолокационната система и тетракомуникационната система, които да са разгърнати по протежение на границата.

По едно време се направи от Марица, до Вълче поле – Елхово, но от там до границата ни Малко Търново спря и не беше довършена. Това е системата, която даваше възможност в реално време, онлайн да се наблюдава поведението на полицейските постове, да се наблюдава картината от контрола на самия териториален отсек от границата към вътрешността на страната.

Тази съвременна стратегия беше заменена с една грозна, метална ограда, технически негодна, но костваща повече от 250 000 000на данъкоплатците. Тази ограда послужи на политическия елит да бъдат разграбени и разхвърляни едни средства, без да се постигне никаква цел.

Ето това е показателно за политическия подход, стереотип в нашето общество, да се решават глобално въпросите – Никакъв! Тази ограда, която така и така се издигна, като препятствено средство, не се подсигури с технически средства, нито с хора, които да осигурят денонощната охрана и присъствие на границата.

Ето, сега държавата предприема едни закъснели мерки, като изпраща 300 полицаи и военни да охраняват границата. Но как ще сработи това. Пренасочват се хора, които са от вътрешността на страната, не познават местностите, не са запознати с характера на терена, с нищо. Как такива хора ще ловят емигранти, когато самите те има вероятност да се изгубят в района, който не е никак малък?

Винаги съм споделял, че армията няма място на границата. Тя има други функции и задачи, правомощия. Нейната работа е да си стои в казармите и да провежда обучението си, готвейки се за военно временни условия.

За съжаление, аз споменах в началото на интервюто, че Румен Петков съкрати 800 длъжности от българо-турската граница, в регионален сектор Елхово. Тези 800 служители, които бяха съкратени, няма как да бъдат заменени с 300 командировани служители.

Няма как да бъдат обучени и подготвени за адекватни на терена действия. Няма как да осъществяват охранителни мероприятия за опазване на границата.

Това са показателни действия от страна на политическото ръководство на МВР. Извършват се смешни действия, които по-скоро имитират някаква реакция по отношение на превенцията за опазване на границата.

Там трябва да се погледне стратегически. И не случайно ще повторя още веднъж 9452 двама бяха граничните полицаи по щат. От тях 67% за охраната на зелена граница, 21% от тях по гранично -контролно пропускателна дейност, 7% оперативно издирвателна дейност, по-малко от 8% спрямо общия щатен състав бяха административно-технически и обслужващ персонал. Това разделение на функциите във вътрешен план в структурата на Гранична полиция, беше балансирано с оглед на натовареност и интензитета, и потребностите за това, да се даде гаранция за сигурност на границата.

В момента МВР администрацията е 32% , администрация, която поглъща голяма част от финансовите ресурси за фонд работна заплата. Това е администрация, която управлява министерството, а се грижи само за собственото си благополучие и спокойствие в офисите. Онези хора, които умират по улиците, за съжаление са с най-ниските заплати и това не подобрява системата, както и не дава мотивация да привлече хора, които да работят в нея.

Валери Симеонов в едно свое интервю твърди, че по време на управлението с ГЕРБ, когато беше вдигната и прословутата ограда, тя е била изградена като надеждно и ефективно средство, при това с малко средства. Но след падането на кабинета Борисов, е била занемарена от следващите управляващи. Симеонов твърди, че са оставили една ограда, която е била в перфектно състояние и е вършила ефективна работа срещу емигрантския поток.

Това е оправдаване за изключително сериозните разходи, които бяха направени. В чисто технически план, тъй като първото ми образование е техническо, бих казал на тези инженери и конструктори, които измислиха това съоръжение, че то още на техническо ниво няма проект, няма обществена поръчка, няма нищо законово съобразно, като процедура с оглед изграждането на оградата, не е оправдано.

Три пъти се променя техническата спецификация и затова отговаряше заместник вътрешния министър по ресорните работи.  Искам да отговоря на Валери Симеонов, че той оправдава гузната си съвест, защото знаем, че за него беше благоприятно да бъдат настанявани командированите служители от вътрешността на страната в неговите хотели, което носи и политическа и финансова изгода за Валери Симеонов.

Нека се върнем отново на автобуса. Министър Демерджиев заяви, че не са го спрели с изстрели в гумите, не са хвърлили шипове на пътя, не са го блокирали още надолу по границата, където пътищата са тесни, защото имало вътре жени и деца. Не ви ли се струва нелепо такова твърдение? Знаели са, че автобуса превозва емигранти, ами ако бяха всички терористи?

Министър Демерджиев му е много рано да взема позиция на политическо ниво. Чух в едно интервю, че определи Гранична полиция за виновна. Бих казал, че политическият елит, който е управлявал МВР е разрушителната сила, която доведе до това състояние службите за сигурност, конкретно и Гранична полиция.

Не може да се стреля. В конкретния случай нямаме нито крайна необходимост, нито неизбежна отбрана от НПК. Не се е налагало употребата на физическа сила и помощни средства.

Тук имаме неправилни тактически действия по преследването и предприемане на действията по задържането на автобуса. Това е автобус. Той има определени възможности за скорост, сила, тегло и може да причини, както и е причинил, вреди при едни такива противодействия спрямо него, необмислени. Какво щеше да попречи да бяха орханизирани заградителни мероприятия, с които да се проследи автобуса.

Той вече е преминал границата, вече е ясно, че има редица престъпни деяния, които биха могли да квалифицират по идея на водача, превозното моторно средство. Какво  е налагало да се възприемат, толкова крайни действия по възпрепятстването на автобуса?

Защо ще опитваш да го спреш с лек автомобил. Не се прави така. И това се изучаваше в тактическите действия на полицейските патрули по предприемане на мерки за задържане, на преследване на автомобил.

Как Ви се струва и това, че службите уж знаят от къде, как, на къде се придвижват емигрантите през границата и граничните райони, а нищо адекватно не се прави това да се прекрати. Не е ли каналджийството един доходоносен бизнес, който е закрилян, покриван от най-високи места в държавата?

Искам да кажа конкретно. Периода 2000 – 2006 година, всяка година имахме по 20-30 дела по член 280 от НПК. Тези дела бяха срещу каналджии. Предимно голямата част от тях бяха по българо-турската граница, която определя динамиката и интензитета на натовареност на всички останали граници.

Нека да излезе директорът на Гранична полиция и министъра на МВР и да кажат, последните десет години от 2013 насам / Казвам 2013, защото тя е известна с най-голяма степен на емиграционен натиск, който се реализира по нашите граници/ колко дела има образувани по член 280 от НПК, всяка една година насам, до 2022.

Това ще бъде много показателно за ефективността и оперативно издирвателната дейност в цялост на службите. Нека да излязат и да си проверят документално справките, колко лица каналджии се контролират в момента. Колко корумпирани служители са уволнени.

Аз ще ви съобщя една конкретна цифра. Когато аз бях директор за 6 години, при три правителства сме уволнили от службите 428 служители, които са нарушили закона с цел облага или са извършвали конкретни корупционни действия.

В Гранична полиция имаше отдел за противодействие на корупцията пряко подчинен на директора на Гранична полиция. Там ежедневно лично аз контролирах колко служители работят за престъпниците, какви оперативни комбинации и разработки се предприемат за противодействие и документиране на престъпната дейност на служителите.

Сега ние виждаме, че създавайки тази вътрешна комисия към министерството, освен делото „Червеите“, не сме чули нито един служител, който да е разработен.

Напротив, който започнат да разработват за това, че стои или  е обвързан с престъпни структури, той, те, няма значение, още на другия ден знаят, че са разработвани. Това е показателна оценка за цялата дирекция Вътрешна сигурност.

Нека обаче пак се върнем на една част от въпроса на който не ми отговорихте. Толкова километри до Бургас. Шест поста – проспани или незнайно какво се е случило, което ни кара да се замислим, дали пък случайно автобусът не е бил пропуснат след като е платил лептата на някого?

Това е твърде възможност, но не мога да съм категоричен, но на мен ми е известно, че в Бургас има един криминален, доказан фактор, който е публично известен и се занимава с каналджийство.

Този фактор има добре разработени схеми, а това е един от основните бизнеси- превеждането на нелегални емигранти, което носи изключително много доходи с малък риск. Поне досега.

Така че този автобус може да е част от схемата, както виждате, той има надпис от страни. Той не е регистриран, но се движи по шосетата на България. Това показва, какво е нивото на контрол в КАТ. Това показва, нивото на контрол на ДАИ, на нивото на контрол по границата. И въобще това е показател на високата степен на разрушеност в службите за сигурност и най-вече на МВР.

Нека завършим с анализ на думите на служебния министър на МВР, който каза: „Държавата обявява война на емигрантите“. Това признание ли е, че държавата досега наистина е липсвала?

Не бих искал да го коментирам този министър по никакъв начин. Той е министър и може да каже всичко, но въпросът е, че думите му нямат никаква стойност в случая. Това показва неговата безпомощност, че ще обявява война на каналджиите. Той първо да каже, колко са делата по член 280 от НПК и ще видим целия резултат на всички министри от последните 10 години.

МВР трябва да работи 24 часа, 365 дни в годината, като е обърнато с лице към проблемите на обществото. МВР работи „кампании“, но епизодично и се прави пиар кампания, която обслужва само и единствено имитационното поведение на министрите на МВР.

На тях не им пука затова, че наркоразпорстранителите в София вървят свободно по улиците. Казвал съм го и ще го кажа пак. По времето на правителството на Борисов, разпространението на наркотиците беше държавна политика. И то се вижда.

Самият факт, че Таки – криминално известният, владее обстановката на КПП „Кап. Андреево“. Неговите фирми работят и събират парите заедно с Къро, а това са сред най-приближените хора на Бойко Борисов.

Какво остава за службите, когато политическият елит на България целенасочено и систематично, години наред, унищожават службите на България, за да могат да си правят, каквото  си пожелаят. И за това получават само облаги.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви