Регионален исторически музей–Бургас спечели проект за издаване на том VIII на своите регулярни Известия, с които през тази година се отбелязват 110 години от началото на музейното дело в град Бургас.

Грантът е на стойност 13 700 лв., като 25% от общата сума се съфинансира от Бургаския музей.

Изданието ще бъде двутомно, с общо 1000 страници, формат А4. Авторите са 39, сред които уредниците на музея, специалисти от университета в Ливърпул – Великобритания, университета в Кънектикът – САЩ, Центъра за подводна археология – Созопол, НАИМ – БАН, НИМ – София, Националния военноисторически музей, Държавен архив – Бургас, музеите в Несебър, Поморие, Приморско, Русе, Варна, Велико Търново, бургаски историци и мн. др.

Темата на двутомника е културното и природно наследство на Бургас и Южното Черноморие – археология, история, биоразнообразие и етнология.

В момента експертите на РИМ – Бургас извършват предпечата на изданието. Отпечатването се планира да се осъществи през ноември 2022 г.

Екипът на РИМ-Бургас изказва своята благодарност към оценяващата комисия за високата оценка, която е дадена на проекта за издаването на том VIII на своите Известия.

Проектът е класиран на седмо място от общо шестнадесет спечелили проекта, кандидатстващи по тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ по „Конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2022 г.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви