Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар Адннан, Абдулах Абдулахед и Ахмад Муфид.

Те бяха привлечени като обвиняеми след жестоката катастрофа в Бургас, където автобус, пълен със сирийски мигранти, катастрофира в патрулен автомобил и загинаха двама полицаи.

От прокуратурата в Бургас, в лицето на Мария Маркова и Христо Христов, хвърлиха светлина и върху схемата на задържаните сирийски каналджии.

Омар е бил шофьор на автобуса. Ахмад е настанявал мигрантите между седалките, като дори е окуражавал Омар и предупреждавал изплашените пътници да мълчат по време на преследването с полицията.

Абдулах пък е набавил автобуса и е давал съвети на Омар как да го управлява. От прокуратурата посочиха именно Абдулах като „мозъка на операцията“. Самият той е и най-отдавна в България. Пребивава законно, има фирма и живее със семейството си в Стара Загора.

Адвокатът на Абдулах отрече твърденията на прокуратурата. Неговият клиент му е споделил, че е участвал само в закупуването на автобуса и да провери техническото му състояние.

Адвокатът на Ахмад пък сподели, че по думите на клиента му, той се качил в автобуса след заплахи.

И тримата обвиняеми днес изразиха съжаление за случилото се. Те дори поискаха прошка от българския народ, като споделиха, че са нямали намерение да се стига до фаталния инцидент.

Според Районен съд – Бургас събраните доказателства сочат, че Омар, Ахмад и Абдулах са извършили престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми, т.е. за настоящия състав бе налице обосновано предположение за авторство на деянията.

Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение мотивираха съда да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо всеки от тях.

Съдебната инстанция съобрази и „характеристичните данни на лицата, процесуалното им поведение по време на извършване на деянията, особената дързост при извършването им, както и опита да избягат и да се укрият от разследващите органи“. Обвинението за всеки един от обвиняемите е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Бургаският районен съд бе мотивиран да вземе най-тежката мярка за неотклонение спрямо Омар, Ахмад и Абдулах и от обстоятелството, че тримата противозаконно са подпомогнали множество лица чужденци.

От друга страна, с оглед предстоящото извършване на следствени действия, евентуалното задържане на обвиняемите би гарантирало участието им, което ще доведе до своевременно приключване на разследването.

Независимо от обстоятелството, че тримата имат постоянен адрес в Република България, като Абдулах е и постоянно пребиваващ и трудово ангажиран на територията на страната, наличните по делото данни, че обвиняемите са се познавали преди извършване на деянието и тежестта на извършеното, дадоха основание на съда за вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Районен съд – Бургас счете, че съществува и опасност обвиняемите да се укрият, ако не бъдат задържани под стража.

Процесуалното поведение на тримата по време на извършване на деянието, както и обстоятелството, че след настъпването на пътното транспортно произшествие те са избягали от местопроизшествието, като са били установени впоследствие, мотивираха съда за тази най-тежка мярка.

Относно обвиняемите Омар, Ахмад няма данни за трудова ангажираност, напротив – налице са данни за многократни напускания на Центъра за настаняване на бежанци в Харманли, като за Омар „са налице и данни, че е проблемна личност и е имал участия в конфликти на територията на центъра, което е допълнително основание за обоснованото предположение, че е налице възможност същите да се укрият и да възпрепятстват по-нататъшните следствени действия“, казва в мотивите си съдебната инстанция.

1 КОМЕНТАР

  1. ПОДИГРАВАТЕ ЛИ СЕ С НАС? Обяснил му как се шофира и 15 годишният БРАДАТ МАЛЧУГАН ,подкарал автобус с над100 километра в час с 47 престъп ици на борда. Бил гладен ,та да изкара 47000 евра за закуски. Днес още 100 човека в ТИР. След тях 50 в камион.Има ли някой да каже ,за къде пътуват тези хора? Колко пъти този автобус е превозвал мигранти.? ТОЛ системата не засича ли нередовни ППСта? НА ЯСНО ЛИ Е НЯКОЙ, КОЛКО ОПАСНО Е ВСИЧКО ТОВА? Това е толкова сериозно, че сравнение с него войната в Украйна ще изглежда ,като детска игра на гоненка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви