Пепа Генчева

Колко политически функционери познавате, които са си хвърляли оставката, защото нещо в управлението на  страната не им харесва и не са съгласни с управляващия кабинет!?

От BurgasNews ще ви срещнем точно с такава бяла лястовица в политиката  – бившият заместник областен управител на Сливен, Пепа Генчева.

Генчева е дългогодишен партиен активист и функционер от ПП ДСБ. Генчева беше заместник областен управител на община Сливен до 9 август, денят в който беше приета нейната оставка.

Пепа Генчева е магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Работи в сферата на здравеопазването над 28години. Регистриран член на ДСБ от 2013година.  Заместник-областен председател на ДСБ Сливен и Председател на Християндемократически клуб към ДСБ.

Нейни са  идеите за реализиране на програми, свързани със социално-значими заболявания – скрининг програми, както и грижа за възрастните хора, създаване на хосписи.

Вълнуват я проблемите свързани с достъпната градска среда, не само за хората с увреждания, а и за майките с деца и възрастните.

Счита, че трябва да се обособят места за разходки на домашни любимци във всеки квартал на град Сливен. Неин приоритет също е създаването на общински приют за бездомните кучета. Проблемът с паркирането също е в нейният фокус. Смята, че има още много да се направи по този проблем в жилищните квартали на град Сливен.

От BurgasNews се срещаме за разговор с бившата заместник областна губернаторка, за да разберем, какво ще се случи с нейната кариера в политиката след оставката и ще продължи ли нейната политическа дейност.

Госпожо Генчева, славите се като професионалист в областта на управлението. Имате прекрасни идеи и инициативи. Но защо подадохте оставка, така внезапно

Причините за оставката ми съм формулирала кратко и ясно в заявлението си към служебния премиер – Гълъб Донев.

Като представител в правителство, с участието на Демократична България, за мен е неприемливо да остана на тази позиция по време на служебния кабинет. Водената от него политика е в ярък разрез с моите виждания, в геополитически и идеологически аспект.

От позицията на Заместник областен управител се предполага, че провеждам държавната политика.

За краткото време, с което разполагах на този пост, защото аз бях само 6 месеца на него, се срещнах с редица проблеми на институции, обединения, съюзи, отделни граждани. Някои разреших, но съжалявам, че нямах време да помогна за други.

Въпреки това, като човек с активна гражданска позиция, мисля да продължа поетите ангажименти вече, като гражданин. Ще направя всичко възможно да помогна за това, което съм поела като ангажимент.

Едно от тях е, Вие сте от Бургас и знаете, че централният офис на Виваком е в Бургас, а там съм започнала кампания за осигуряване на едно помещение за фитнес за „Дневен център  за пълнолетни лица с увреждания“ Сливен, управляван от Камелия Грозева.

Освен това съм поела още няколко подобни ангажимента и нямам намерение да ги прекратявам, дори след като не съм в областната управа.

С кое не сте съгласна от политиката, която води сегашния служебен кабинет?

Не съм съгласна с цялостната политика на служебния кабинет. Подадох оставка веднага след първите различия. Служебния кабинет беше назначен на 2 август, а аз депозирах оставка на 4 август.

От ДСБ ли бяхте лансирана за заместникобластен управител?

Да, аз съм член на ДСБ вече десета година и като част от обединението „Демократична България“ бях предложена за този пост.

Защо се спряха точно на Вашата кандидатура? И ще Ви видим ли в листата за парламентарист?

За парламентарист не мога да кажа. Има си ред, номинации, трите партии сме обединени -ДСБ, ДА,България и Зелено движение. Всички решения се постигат в рамките на коалиционно споразумение. Засега все още не съм номинирана и излъчена.

Защо? Вие се справихте отлично на позицията в областна управа? Доказахте на обществото, че сте активен, почтен и отговорен политик?

Ако се обърнат към мен, ще помисля и ще дам отговор.

Що се отнася за качествата ми пред другите – това ще кажат тези, които ме номинираха за този пост. Мисля, че всеки един политик, поемайки отговорност пред хората, трябва да ги спазва и да работи за обществото. Все пак това ни е работата. Трябва да оправдаваме доверието на хората, избирателите.

Ето, нови избори се задават. Мислите ли, че Вашето партийно обединение и този път ще влезе в парламента? Успя ли през изминалите месеци да оправдае доверието на избирателите?

Като представител на Демократична България вярвам, че политическата сила, която представлявам, ще бъде представена и в следващото НС. Мисля, че успяхме да оправдаем доверието на избирателите си и показахме, че имаме воля да постигнем добри резултати за бъдещето на цялото ни общество. Демократична България е сигурен участник в бъдещия парламент. Доказват го и социологическите проучвания.

Как трите партии, които сте в едно, вътрешно ще си разпределят участниците за кандидати в управлението?

Всичко е плод на споразумения. Трите партии в обединението си имат национални ръководства. Демократична България има съпредседатели – Атанас Атанасов, Христо Иванов, Борислав Сандов, Владислав Панев така, че всичко е на ниво коалиционно споразумение.

Решенията се вземат след постигнато съгласие между всички. Ние сме единствената политическа формация, която не е дала повод за скандали.

Ако Ви излъчат в листата за депутат, какви приоритети сте поставили пред себе си? За какво ще лобирате в НС или и тези насоки очаквате да Ви се спуснат партийно?

Ако ме номинират, ще представя преоритети, както когато съм била кандидат за общински съветник.

За мен всеки народен представител трябва да има за приоритет първо обществото. Да не допуска обществото да бъде лъгано отново и отново. За мен, всеки депутат трябва да е наясно с това, че на хората вече не са им нужни популистки обещания, а да се работи за тях и тяхното европейско развитие.

А, за „спуснатите партийно“ приоритети, няма да влизам в подробности, само ще уточня, че не се „спускат“. Като член на ДСБ, аз ги изповядвам и се подразбира, че ще ги отстоявам по мой избор. Имаме платформа, предизборна програма, всеки може да ги прочете.

Иван Костов ли е почетния председател на ДСБ, както например Ахмед Доган на ДПС?

Тези две личности – Иван Костов и Ахмед Доган са несъизмерими величини. По интелект, по манталитет и душевност. Това е отговорът на въпроса Ви. Няма място за сравнение.

Малко объркано прозвуча. Не Ви разбрах. Искате да кажете, че Иван Костов е идеолога, проектанта, инженерът с неизмерим ум? 

Абсурд! Няма как Иван Костов да е почетен председател на ДСБ, както Ахмед Доган. Казах по-горе, неговите интелект, матналитет и душевност няма как да позволят такова поведение, като на Доган.

Има ли вероятност „Демократична България“ да е проекция на Иван Костов?

Казам Ви, Иван Костов е любима тема вече 30 години. За мен той се вълнува от развитието на страната ни. Няма как човек, като него, който е бил политически ангажиран години наред, да не се вълнува от политическите събития, но категорично „Демократична България“ не е проект на господин Костов.

Ако изборите са неуспешни за Вас, какво ще правите от там нататък? Говоря специално за Вас?

Няма как да се върна в областна администрация понеже назначенията там са плод на политически договорки. От политиката не мога да изляза. Всеки, който се е занимавал с политика знае, че ако това ти е в кръвта, не може да се откажеш.

Това е призвание – да работиш за хората, да работиш за общественото благосъстояние. Така че нямам намерение да излизам от политиката.

Не е необходимо да съм в листа и да съм в Парламента, за да работя за хората и за обществени каузи. Ще продължа с позицията си на активен гражданин и естествено ще съм си част от ДСБ и Демократична България.

Как мислите, тези избори последните ли ще бъдат или поредните?

Няма как да се вдигнат червените линии. Не може да се отстъпва от геополитческата ориентация на страната. Лично моето мнение, а не на политическата сила, която представлявам е, че ще отидем на още едни предсрочни избори. Най-вероятно вървим на там.

Вашето мнение за евентуален референдум и отиване към президентска република?

Аз съм на мнение,че България е парламентарна република и трябва да сме далеч от тази мисъл, идея.

Защо далече? Идеята е вече, като че ли, все по-близко.

Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя.

Тази форма на управление е подходяща за страни като Русия, Румъния, САЩ и други, в които има предпоставки за такъв тип управление. За България съм категорична, че такива предпоставки няма.

Но защо се случиха нещата така, че думата политик в България, да се превърне в синоним на думите мафиот, мутра и крадец?

Така е, но това няма нищо общо с формата на управление на държавата.

Как да няма? Нали се губи доверието в депутатите, управляващи страната?

Работа на управляващите е да си възвърнат доверието. Те трябва да работят в тази насока. Всеки народен представител, трябва да знае, че хората не искат да ги лъжат вече.

Да не допуска да губи доверието на гласоподавателите си.Това е задължение на всеки един депутат, да изпълнява поетите ангажименти и предизборните си послания.

След 12 години управление на ГЕРБ, сега трябва доста време, за да изчистим значението на думата „политик“.

 

Интервю на Янчо Николов

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви