Единият от задържаните бежанци, които участваха в катастрофата между автобус и полицейски автомобил в Бургас, е мигрант в Регистрационно-приемателния център за бежанци (РПЦ) в Харманли.

Омар е 15-годишен и не се е появявал в центъра от 22 август. Това съобщи при посещението си в институцията председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Марияна Тошева, съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково, цитиран от БТА.

Нейният заместник Димитър Киров и областният управител на Хасково Минко Ангелов бяха на срещата в четвъртък в РПЦ.

Омар е бил в лагера с пълнолетните си братя, които са заминали.

Предстояло и той да се събере със семейството си в Турция. В лагера всяка вечер се извършва проверка след 22:00 часа, подчерта Тошева.

Има необходимост от още охрана с цел предотвратяване на инцидентите с трафик на хора, смятат Минко Ангелов и заместникът му Мартин Узунов. Те са на мнение, както и ръководството на ДАБ, че трябва да се постави жандармерия, която да охранява центъра.

Държавната управа в Хасково ще постави дискутираните въпроси, в които влиза и този със засилване на охраната по южната ни граница, пред министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и пред министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Двама служители на Първо районно управление към МВР-Бургас – Йордан Илиев, старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ и Атанас Градев, командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“ – загинаха вчера рано сутринта при изпълнение на служебния си дълг.

Полицаите са били в патрулен автомобил, с който направили опит да спрат автобус с мигранти в Бургас. Автобусът е ударил полицейската кола с висока скорост на кръговото кръстовище „Трапезица“; от удара двамата служители на МВР са загинали.

Двамата ще бъдат изпратени днес с официална церемония, на която се очаква да присъства и президента Румен Радев. От вчера колеги на загиналите полицаи непрекъснато оставят цветя на лобното им място. Днес в цялата Бургаска област е обявен ден на траур в памет на двамата герои.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви