Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение на едно лице, непълнолетен сирийски гражданин. За него е установено, че е управлявал автобуса, с който умишлено е причинена смъртта на двама полицейски служители.

Това стана ясно на извънреден брифинг на бургаската прокуратура.

Окръжният прокурор Георги Чинев поясни, че делата, свързани с трагичния инцидент, са две – едното за катастрофата, другото за трафик на мигранти.

Случаят с катастрофа е особено тежък, наказанието е от 3 до 10 години затвор, тъй като се касае за непълнолетен и това е най-тежкото възможно наказание„, поясни прокурор Соня Петрова.

В Районна прокуратура Бургас са предявени три обвинения, едното от които на непълнолетното лице, управлявало автобуса.

Тримата с обвинения са сирийски граждани. Едното лице е с хуманитарен статут, а останалите на постоянно пребиваващи.

Обвиненията им са за незаконно подпомагане на 47 сирийски граждани, без документи за самоличност, да пребивават и преминат през територията на България.

Те могат да получат присъда от 1 до 6 години затвор и глоба до 20 000 лева. Непълнолетният може да получи до 3 години затвор. По отношение на задържаните двама българи се събират още доказателства и до края на деня ще има съставено обвинение„, каза прокурор Мария Маркова.

Спрямо обвиняемите лица е постановено задържане до 72 часа, след което за всеки от тях ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража„“, заяви прокурор Чинев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви