Загинали полицаи

„За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си.“ Това каза пред бТВ служебният министър Иван Демерджиев за катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама служители на реда.

Той добави, че полицаите са видели, че превозното средство е пълно с хора, между които жени и деца. Те не са били в багажното отделение, а където са пътниците, обясни Демерджиев.

Вътрешният министър добави и че ще се проведе обучение на полицаите как да не загубват живота си при подобни инциденти.

Демерджиев коментира и участието на полицаи при пропускане на мигранти през границата. „Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ“, посочи той.

Цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за прминаване, добави Демерджиев. „Видях с очите си как се прескача с една стълба“, обясни вътрешният министър.

Причината за смъртта на полицаите от Бургас – Йордан Илиев и Атанас Градев е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка между автобуса с мигранти и патрулната кола с двамата полицаи са прекрачени много граници – от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона.

Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си, заяви премиерът Гълъб Донев.

Премиерът изказа съболезнования на семействата и близките на Йордан Илиев и Атанас Градев.

Министерски съвет започна с минута мълчание към загиналите полицаи.

„Искам да заявя, че засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазаят българо – турската граница заедно, в координация.

Миналата седмица Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци на оградата от южната ни граница.

Това заяви премиерът Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерски съвет.

Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в системата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границата ни. При необходимост да се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти, каза още премиерът.

По думите му съдействие за възстановяване и поддържане на основни пътища, използвани от органите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната при охраната на държаваната ни граница ще окаже и Министерство на земеделието.

Публинчна тайна е, че трафика на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета.

Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния, през България, и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се извършва нелегалният трафик на мигранти.

Голяма цел, за която работим е присъединяването на Република България към шенгенското пространство. Решителните действия на правителството ще покажат и докажат на европейските ни парньори, че сме способни да противодействаме на коруппцията и сме способни да защитим границата си, която е граница и на Европейския съюз, добави Донев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви