Екатерина Капрова
Какво мисля

Един 15-годишен сириец ще лежи в затвора за най-много 10 години за убийството на двама полицаи, за трафик на мигранти, за шофиране на превозно средство с крадени номера, за не спиране на полицейска палка / 3 пъти /, за каране с превишена скорост, за шофиране на автобус, който е бракуван, за шофиране без книжка, за бягство от бежански лагер, за бягство от местопрестъпление… А може би за употреба на забранени вещества…

Аз, като майка на момче, се чудя дали наистина този тийнейджър е истинският виновник за всички тези престъпления. Не сме видели младежа, но дали изобщо краката му стигат до педалите? Или пък му е платено, или е бил принуден да понесе вината, точно защото е малолетен. И по тази причина няма много да го бият гневните полицаи, загубили колегите си.

Ще полежи 5 години, ще го пуснат за добро поведение. А може би ще се намеси някоя правозащитна организация и ще осъди държавата ни за това, че е вкарала в затвора дете. Или пък ще го изкарат лабилен, понеже е бягал от война, семейството му е далече, няма контрол, стресиран е, може би болен…

Всеки ден от години съобщаваме за заловени мигранти и каналджии. Възможно е всеки път в колата да е имало по един такъв юнак, готов героично да поеме вината срещу съответната отплата.

Как пък никой не се сети да вземе някакви мерки? Скоро един такъв обърна джипа си и кара в насрещното, където блъсна челно колата на невинен човек и го вкара в болница. Но мина и замина, понеже не беше полицай.

От къде минават мигрантите вече всички знаят. Журналистите много пъти показваха местата. Нищо. Има патрули на 3-4 места от Малко Търново до Бургас. Спират съмнителни автомобили. Но ето какво става, ако някой не иска да спре. Загиват невинни хора. Това става.

А една лента с шипове щеше да спаси няколко човешки живота. Колко да струва? Минал е през един патрул и не е спрял. Не можеше ли полицаите да се обадят на колегите си и те да хвърлят на пътя една такава лента? В 4,30 сутринта едва ли щеше да пострада някой. Разстоянието между двата поста е десетина километра.

А ако се потвърди и информацията, че полицаи помагат на каналджиите, това вече е престъпление, за което някой трябва да е в затвора много повече от 10 години.

Когато ходя в Турция, забелязвам, че нашите граничари търсят в багажа на пътниците и автобусите цигари и сирене. Турските търсят оръжие и бежанци. На турската граница има войници с автомати и кучета. На нашата няма.

И от години е ясно, че бежанци спокойно си преминават през нашата прехвалена ограда – отгоре, отдолу, през дупки, със стълби. Кой трябваше да охранява съоръжението, кой трябваше да го ремонтира, кой трябваше да осигури ток за камерите, кой може да арестува нелегално преминаващите, къде отидоха парите за всичко това?

Колко правителства се смениха, а керванът си върви. И докато в някои страни посрещат горките момчета, които бягат от война с хляб и балончета, тук, тези, същите, убиват полицаи. И не само полицаи.

Днес всички скърбим за без време изгубения живот на двама достойни мъже, които загинаха, защото не предполагаха, че някой ще си позволи да не се подчини на полицаи. Загинаха заради безхаберие, корупция, лоша организация, лошо обучение, липса на закони, липса на контрол, лошо управление в системата на МВР, лоши политически решения.

Днес знамената ни са наполовина свалени. Дано с вдигането им утре и този случай да не отиде в архива.  Нищо вече не може да върне любимите хора на близките им, но те, може би, ще бъдат малко по-спокойни, ако знаят, че загубата им не е била напразна. Че държавата ще направи така, че повече да не си отиват безмислено най-добрите й синове.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви