Повече машини за изборите
Повече машини за изборите

10 993 са машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Т.е 56 машини повече, отколкото на изборите на 11 юли 2021 г. Това заяви на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя обясни, че броят на машините е по предварителни избирателни списъци и по предварителните данни за избиратели, гласували извън страната. И подлежи на промяна.

Машините, на които ще бъде инсталирана демоверсия за предстоящия вот, са включени в обявената във вторник от ЦИК обществена поръчка по инсталиране на софтуера за гласуване, доставката и обслужването на оборудването. Това стана ясно от думите на Матева. Тя подчерта, че ще трябва да бъдат осигурени машини с демоверсия за всички населени места. Конкретно в тези, където ще се проведе машинно гласуване.

До събота в 23:00 часа се подават офертите за обществената поръчка. В неделя тези оферти се отварят и следва да се проведат разговори с изпълнителите, добави Матева.

Относно обсъждания в публичното пространство въпрос, че мандатите трябва да бъдат преизчислени на базата на преброяването, проведено от НСИ миналата година, Цветозар Томов, говорител на ЦИК, заяви, че това няма как да се случи за тези избори. Причината е, че все още няма официални резултати от преброяването. Томов заяви, че преизчислението на мандатите по райони ще бъде направено за следващи избори, когато има и официални данни от преброяването на НСИ.

И едва тогава може да има повече мавдати в една или друга област.

За провеждането на изборите извън страната той посочи, че към момента са постъпили 18 109 заявления за гласуване от наши сънародници.

Матева каза още, че от 23 август от сайта на ЦИК е налична възможността всеки избирател да провери дали фигурира в подписката на някоя партия или коалиция, и ако намери името си, без да се е подписал, че подкрепя регистрация на партия или коалиция, може да изпрати жалба до КЗЛД.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви