Запорожката АЕЦ е напълно изключена
Запорожката АЕЦ е напълно изключена

Запорожската ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна. За това съобщи украинският оператор „Енергоатом“, цитиран от „Ройтерс“ и „Франс прес“. Причината са нанесените щети по електропроводите. Според съобщението системите за сигурност работят без проблеми.

„До дни“ в Запорожската ядрена централа се очакват експерти на Международната агенция за атомна енергия. Това обяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

„Мисля, че всички вече са убедени, че трябва да има инспекция, при това много скоро. Киев е съгласен, Москва е съгласна. Надявам се, че много, много скоро да изпратим нашите експерти на място“, заяви Гроси пред френския телевизионен канал France 24 след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Разговор за ситуацията около най-голямата ядрена централа в Европа са провели и министрите на отбраната на Русия и Франция, става ясно от съобщение на министерството на отбраната в Москва. Според руските медии министрите са отбелязали „важността на мисията“, която директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси възнамерява да оглави лично.

Руски войски окупираха Запорожката АЕЦ още в началото на март. През последните седмици станцията е под постоянен обстрел, като Украйна и Русия се обвиняват взаимно за това.

„За последното денонощие украинската артилерия е обстрелвала с голямокалибрени оръдия седем пъти района на Запорожката атомна електроцентрала. Артилерията на руските въоръжени сили отвърна на огъня и потисна огневата мощ на противника“, заяви днес говорителят на руското министрество на отбраната Игор Конашенков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви