Има голямо засилване на миграционната вълна към България. Ежеседмично имаме по 3-4 групи, които биват задържани.

Това каза прокурор Мария Маркова преди днешното заседание, на което бе разгледана мярката за неотклонение на Ехрем Хасан и Северин Огнянов, заловени с група от 120 афганистанци край Камено.

През летните месеци имаме 47 образувани досъдебни производства свързани с мигранти. Обвиняеми за трафик са 43 лица. 90% от делата стигат до осъдителни присъди, което показва ангажираността на всички институции, свързани с този вид престъпления“ , сподели още прокурор Маркова.

Тя поясни, че мигрантите основно са от Афганистан, Ирак и Сирия. Целта им е Западна Европа.

Прокурорът бе категорична, че контролът на границата трябва да бъде засилен, защото се задържат малка част от мигрантите. Основно те преминавали в района между Царево и ГКПП Малко Търново.

Относно Ехрем Хасан от Айтос и Северин Огнянов, Маркова допълни, че двама мъже са използвали една обиграна схема на поведение. Трафикираните лица следвало да бъдат поставени на определени места, след това натоварени в превозни средства и извозени.

Групата от 120 афганистанци е натоварена край Средец и установена край Камено. Всеки един от мигрантите е пресякъл индивидуално страната и след това са имали сборен пункт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви