Египет - древни загадки
Египет - древни загадки

Древeн Египет продължава да омагьосва въображението, откакто за първи път бяха почистени пясъците от Великия Сфинкс. През последните два века Египет си остава мания за археолози и историци. Въпреки това, въпреки многобройните археологически разкопки и изследвания, все още има много неща, които не разбираме и не знаем за древната страна. Ето някои все още нерешени най-известни мистерии на древен Египет:

Скритата стая в Голямата пирамида

Най-голямата пирамида е построена преди 4,500 години за Фараон Хуфу. Тя е масивна конструкция с височина почти 150 метра, построена с повече от 2.3 милиона каменни блока. Доскоро се вярваше, че вътре има само три помещения.

Екип от учени обаче сканира пирамидата през ноември 2017 г., за да види дали има нещо, което не е намерено. Тогава, над Голямата галерия на пирамидата бяха открити признаци, че може да има голяма скрита стая, толкова голяма, колкото и най-голямата открита стая в пирамидата.

Странното е, че древните египтяни съзнателно са построили скритата камера, за да бъде тя напълно недостъпна. Няма свързани коридори или пътеки към нея. Единственият начин, по който биха могли да сложат нещо вътре, е да запълнят камерата, докато строят пирамидата, а след това да я запечатат. Все още не е открита вътрешността на скритата камера. Но каквото и да има там, очевидно фараонът Хуфу не е искал да види светлината на деня.

Мумията увита в … етруска книга

През 1848 г. някакъв човек купува древна египетска мумия от магазин в Александрия. След това години наред той излага на показ тази мумия, като декорация, без обаче да осъзнава колко странен е артефактът, който притежава.

След отлепване на превръзките няколко десетилетия по-късно, учените откриват нещо много необичайно.

Мумията е обвита в страници от някаква книга, която не е написана на египетски език.

Необходими са години на разследване, за да се разбере на какъв език е написана книгата. Днес се знае, че е написана на етруски език, език на също така древна цивилизация, като египетската, която някога е живяла в земите на съвременна Италия. Това е език, за който знаем малко. Думите, увити около тази мумия, съставляват най-дългия етруски текст, който някога е намиран.

Все още има много въпроси, останали без отговор. Все още не се знае какъв е текстът. Разчетени са само няколко думи, които изглеждат като дати и имена на богове, и отвъд това може само да се спекулира какво означава това или защо някой ще го увие около мъртво тяло в Египет. Какво прави етруска книга в Египет?

Барелефът от Дендера

На стената на храма в Дендера, Египет, има огромен барелеф, показващ много странно изображение. Това е змия в огромна топка от огън, излизаща от лотусов цвят, докато се държи от стълб с човешки ръце.

Това е странна картина – но не само защото стълбът има ръце. Тази част от картината изглежда точно като модел на Круксова тръба, вид ранна крушка, изобретен през 19 век. Всъщност прилича толкова на крушка, че някои хора мислят, че представлява диаграма, показваща как да се направи. Разбира се, това е от типа теории, които обикновено чувате от хора вманиачени по историческия телевизионен канал и конспирациите, но този път те имат наистина убедителни аргументи.

Стаята, в която се вижда тази картина, е единствената стая в целия храм, която не е имала лампи с горящ огън. Археолозите са открили остатъци, които показват, че египтяните са имали горящи лампи във всяка друга част на сградата, освен в тази стая. Така че, ако те не са имали ранна версия на крушка, съхранена тук, как са виждали нещо в тази стая?

Разрушената пирамида на Джедефре

Пирамидата на Джедефре (Djedefre) трябваше да бъде най-високата от всички пирамиди в Египет.

Джедефре не е имал ресурсите да построи най-голямата пирамида, но е направил така, че върхът на гробницата му да е малко по-висок от всички останали. Той построил пирамидата си на хълм.

По някаква причина обаче, докато всички други пирамиди в Египет все още стоят след хиляди години, само пирамидата на Джедефре е напълно унищожена. Всичко останало от нея е само основата. Никой не е съвсем наясно какво се е случило с пирамидата, но има различни теории. Някои смятат, че Джедефре просто е умрял, преди да бъде построена по-голямата част от пирамидата му и в крайна сметка тя е останала в развалини.

Други смятат, че римляните са разрушили пирамидата заради камъните преди 2000 години. Някои обаче твърдят, че египетският народ наистина е ненавиждал Джедефре – дотолкова, че да е разрушил цялата пирамида само от омраза.

Коя всъщност е Нефертити?

Кралица Нефертити е легендарна, тъй като е една от малкото жени, които са управлявали Египет, при това е била изключително красива. Тя е съпруга на фараон Ахенатен, вероятно майка на фараона Тутанкамон, и се смята, че в крайна сметка е управлявала Египет сама.

И все пак, докато гробниците на други фараони все още се извисяват над Египет и днес,

никой не е намерил окончателното място за почивка на Нефертити.

Търсенето на гробницата й продължава от години. До 2018 г. археолозите са почти убедени, че са я намерили в тайната стая, скрита в гробницата на фараон Тутанкамон. През този месец обаче, след внимателно сканиране на стената, учените откриха, че там няма нищо.

Любопитно е, че не се споменава за смъртта й в египетската история. След около 12-та година от управлението на съпруга й Акханатен, всички споменавания за Нефертити спират съвсем. Някои смятат, че това е така, защото тя е станала фараон и вече е с различно име, но не всички се съгласни с подобна теория.

Според д-р Джойс Тидсли, най-простото обяснение е, че Нефертити изобщо не е фараон. Той смята, че през 20-те години на ХХ век хората преувеличават ролята на Нефертити, защото скулптурата на лицето й става известна и те просто искат тази древна красавица да бъде много популярна. Според д-р Тидсли, обяснението е просто. Не знаем какво се е случило с Нефертити, защото тя просто не е била толкова важна за историята.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви