Мозъкът ви служи - развивайте го
Мозъкът ви служи - развивайте го

Ефективността, с която мозъкът ви служи, зависи пряко от това колко често го използвате. Всеки път, когато правите нещо ново или различно, създавате нови невронни пътеки. Тези прости трикове ще ви помогнат да тренирате мозъка си .

1. Използвайте противоположната си ръка
Прекарайте един ден като правите нещата с недоминиращата си ръка. Ако сте левичар, отваряйте вратите с дясната си ръка. Ако сте десничар, опитайте да използвате ключовете си с лявата. Тази проста задача ще накара мозъка ви да определи някои нови пътища и да преосмисли ежедневните задачи. Носете часовника си на противоположната ръка, за да ви напомня за смените.

2. Използвайте списъка с покупки само като резерва
Списъците са много полезни, но можем да почнем да разчитаме твърде много на тях. Направете своя списък с продукти, които да купите от магазина, но се опитайте да пазарувате без него. Използвайте списъка, след като вече сте напълнили количката си. Направете същото със списъците си със задачи.

Мозъкът се тренира с обикновени неща

3. Научете наизуст телефонни номера
Нашите смартфони ни карат да затъпяваме. Вече никой не си прави труда да запомня номера. но знайте, че това е страхотно добро упражнение за паметта ви. Научавайте нов телефонен номер от списъка ви с контакти всеки ден.

4. Подгответе си по една история за разказване всеки ден
Всяка сутрин измисляйте една история, която да ви е нещо като заготовка и която ще разказвате на хората, които срещате. Историята може да е за нещо скорошно или пък от вашето минало. Опитайте се да намерите най-забавния начин да разкажете случката. Ако някой се обади или се отбие, ще има за какво да говорите с него. Това ще ви направи по-интересни, докато упражнявате паметта си.

5. Игри за наблюдение
Всеки ден изберете конкретно нещо, което да наблюдавате. Може да решите да обърнете внимание на това какво носят хората. Където и да отидете или докато гледате телевизия, забележете как се обличат околните и помислете защо определени хора се обличат по някакъв специфичен начин. Дайте на мозъка си нещо, за което да мисли. На следващия ден изберете нещо друго за наблюдение.

6. Тръгнете по различен път
Шофирайте или вървете по различен път, накъдето и да отивате. Малка промяна в рутината помага на мозъка да практикува пространствена памет и насоки. Опитайте различни странични улици и пътечки, преминете през магазина като променяте порядъка на спиране пред различните щандове. Търсете всички начини за промяна на традиционните ви маршрути.

7. Нарушете рутината

Направете нещо в различен ред. Яжте закуска за вечеря. Пийте кафе следобед. Изпълнявайте ежедневните си задачи в нов порядък. Забележете как се чувства промяната и какво е добро или лошо в новата подредба на задачи, събития и ритуали.

8. Решете проблем
Представете си, че започвате бизнес и помислете как бихте разрешили проблем. Какво бихте продали и на кого бихте го продали? Кои са вашите конкуренти и как бихте ги победили? Дайте на мозъка си нещо за дъвчене. На следващия ден се преструвайте, че създавате организация за борба с глада – какви нови идеи можете да измислите? Забавлявайте се с решаването на проблеми, за да създадете нови връзки в мозъка.

9. Пишете на ръка
Създаването на списъци (различни от тези за магазина) ни помага да свързваме елементи един с друг. Направете списък на всички места, до които сте пътували. Направете списък с най-отвратителните храни, които сте яли. Направете списък с най-добрите подаръци, които сте получили. Правете по един списък всеки ден. Пишете на ръка, това също помага за трениране на залинялия от удобства мозък.

10. Прочетете книга
Изберете книга на изцяло нова за вас тема. Прочетете роман, чието действие се развива в Индия. Научете повече за икономиката. Има много отлични популярни нехудожествени книги, които вършат чудесна работа като едновременно ви забавляват и ви наливат нови знания в главата. Станете експерт в нещо ново всяка седмица.

Мозъкът ви служи – развивайте го!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви