Египет - неразгадани мистерии
Египет - неразгадани мистерии

Древeн Египет продължава да омагьосва въображението, откакто за първи път бяха почистени пясъците от Великия Сфинкс. През последните два века Египет си остава мания за археолози и историци.

Въпреки това, въпреки многобройните археологически разкопки и изследвания, все още има много неща, които не разбираме и не знаем за древната страна. Ето някои все още нерешени най-известни мистерии на древен Египет:

Изгубеният Лабиринт

Преди 2,500 години в Египет е имало огромен лабиринт, който според думите на хора, които са го виждали, по величие „надминава дори пирамидите“.

Това е била масивна сграда на два етажа. Вътре е имало невероятния брой от 3000 отделни стаи, всичките обаче, свързани помежду си чрез лабиринт от пасажи, толкова сложни, че никой не е можел да намери пътя си без водач.

Отдолу е имало подземно ниво, което е служило като гробница за царете, а сградата е завършвала с масивен покрив, изработен от един единствен гигантски камък.

Много древни писатели са описали от първа ръка лабиринта, твърдейки че са го виждали,

но 2500 години вече никой не знае къде е.

Това, което е открито е вероятно част от лабиринта, само неговата основа. Огромно 300-метрово каменно плато, което някои смятат, че някога е било основата на лабиринта.

През 2008 г. екип от специалисти сканира платото и открива, че отдолу се вижда подземен лабиринт, точно като описания от древните автори. Досега обаче, все още никой не го е изкопал и не е стъпил навътре.

Неизвестната кралица на Египет

През 2015 г. археолози се натъкнали на гробницата на жена, която била погребана сред големите пирамиди на старото кралство на Египет. В гробницата й има надписи, които я наричат „съпругата на царя“ и „майката на царя“.
Преди 4500 години, когато тази жена е била жива, тя е била един от най-важните хора на планетата и е имала по-голяма власт от всяка друга жена в държавата. Днес никой няма представа коя е тя.
Историците я нарекоха Кентакауес III (Khentakawess III), като предполагат, че е дъщеря на кралица Khentakawess II. Те вярват, че тя може да е била съпруга на фараон Неферефре и майка на фараона Мекахур – но това не е доказано. Учените просто предполагат, защото няма нищо за нея, което някога да е намерено.

Някога е била невероятно могъща жена, но днес тя е просто загадка.

Сфинксът от Израел

През 2013 г. в Тел Хазор, Израел, археолозите откриват нещо, което никога не биха предполагали, че ще намерят толкова далеч от Египет: 4000-годишен египетски сфинкс. По-конкретно, те намерили лапите на статуята, нейната база. Останалото, както се вярва, е умишлено унищожено преди хиляди години. Но преди някой да го унищожи, сфинксът е тежал половин тон и е бил висок 1 метър.

Никой не знае какво прави египетската статуя в Израел. Единственият знак, останал е надпис на нейната основа: Цар Микеринус, името на фараон, който управлява Египет около 2500 г. пр. Хр.

Много малко вероятно е Тел Хазор да е бил завладян от египтяните. По времето на Микеринус (известен още като Menkaure), Тел Хазор е търговски център в Ханаан, между Египет и Вавилон. Това е било място от жизненоважно значение за икономическото благополучие на две от най-големите сили по това време в района.

Най-правдоподобното предположение е, че това е подарък. Ако е така обаче, не е ясно защо го е изпратил Микеринус – или пък защо някой след това го е разбил. Всичко, което наистина се знае със сигурност е, че

по някаква причина някой е построил сфинкс на 1000 километра от Великия сфинкс в Гиза.

Мистериозната смърт на Тутанкамон

Фараонът Тутанкамон е бил само на 19 години, когато умира, и никой не знае със сигурност какво се е случило. Неговата смърт е пълна мистерия – но не просто защото е бил в началото на живота си. Причината, поради която смъртта на Тутанкамон е толкова мистериозна е, че той е страдал от толкова много болести, че е трудно да се каже коя го е довършила.

Тутанкамон е бил в ужасно здраве. Той е имал малария, но в същото време е роден с много генетични увреждания. Това е причина историците да са убедени, че родителите му трябва да са били брат и сестра. Той е имал толкова генетични дефекти, че ранната му смърт е била само въпрос на време и е цяло чудо, че е достигнал до 19 години.

Тутанкамон е имал счупен череп, който отдавна е смятан от археолозите за знак, че е ударен с меч в главата. Днес обаче има и хипотеза, че главата му е била контузена, докато тялото му е балсамирано. Не е изключена и възможността да е бил убит с удар по главата.

Той е счупил и коляното си малко преди да умре, което поражда теория, че е бил убит при катастрофа. Как обаче се е качил на колесницата остава също неясно, защото фараонът е бил толкова деформиран, че дори не е можел да стои прав, без някой да го подкрепя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви