Андрей Рунчев

С наближаване на предстоящите избори трескаво се нареждат листите за народни представители от градовете и регионите в страната. Според предварителни социологически проучване, ГЕРБ се очертава, като водеща политическа сила в България.

Ще успеят ли и на тези избори сините да удържат тази крепост и как смятат да направят това, ще разберем в разговор с техния общински лидер в Бургас – Андрей Рунчев.

Андрей Рунчев  има бакалавърска степен в Икономическия университет във Варна, магистър по икономика във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. През 2009 година става част от екипа на Димитър Николов в Община Бургас.

От 2013 година е шеф на общинското предприятие „Транспорт“.

Г-н Рунчев, всички социолози предвиждат първо място за ГЕРБ на предстоящите извънредни парламентарни избори. Колко народни представители от Бургас ще имаме, според Вашите проучвания?

Ние със сигурност смятаме, че ще подобрим резултата от предходните избори . Ще се борим за минимум 5 народни представители.

Имената им ще може ли да ги чуем?

Ами още не. Но за водача имаме яснота. От там нататък листата е подготвена, изпратена в София и очакваме  тази седмица да сме готови с окончателното подреждане. В края на седмицата ще регистрираме и самата листа. Готови сме организационно и ще започваме срещи с нашите избиратели.

На предишните избори заложихте на Любен Дилов-син за водач на листата. Сега на първо място е Жечо Станков. Защо решихте така? Защото е бургазлия, или защото има опит в управлението като заместник министър и то в много чувствителна сфера в момента – енергетиката?

Жечо Станков е доказано лице и за Бургаска област, и в национален мащаб. Това е точно заради тези факти, които и Вие посочихте. Той пряко се занимава с енергетика. Това, както знаете е една тема, която в момента е доста широко обсъждана.

Нашето желание беше водачът да бъде местен човек. И поради факта, че Жечо Станков е едно от най-разпознаваемите ни лица, човек с доста опит в политиката, като общински съветник, като участник  в няколко правителства и депутат, смятам, че е една добра перспектива, която да поведе цялата листа с кандидатите ни за народни представители.

Значи искате да кажете, че очаквате  г-н Станков отново да бъде част от правителство, предвид неговия опит в областта на енергетиката и икономическото му образование? Кои ще са останалите кандидат-депутати?

Абсолютно! За да се нормализират нещата в държавата и във връзка с конюнктурата, каквато е в момента ГЕРБ, задължително трябва да е част от правителството. Разбира се, че то ще бъде коалиционно и не си правим илюзии, че някоя партия би имала възможност да управлява самостоятелно. И поради факта, че той е един добър експерт, ще бъде една от кандидатурите за министър.

На какъв принцип  номинирате Вашите представители?  По  предложение на партийните организации по места, или търсите хора по формулата „местен, честен и известен“?

Ние си проведохме вътрешни номинации в нашата организация. Доста хора получиха номинации. Избрали сме профили, които да са широко обхватни.  Да има представители експерти по всички теми, които вълнуват населението.

Имаме нови лица. Знаете, че имаме и гражданска квота с нови лица, с наши коалиционни партньори. Мога да кажа, че сме сглобили една балансирана листа. Чакаме тя да бъде потвърдена от изпълнителната комисия в София.

Мисля, че хората, които биха били избрани за народни представители, ще работят най-вече за развитието на държавата. Депутатите от ГЕРБ винаги са работили в интерес на хората в Бургаска област.

Много инвестиции и евро проекти започват да се случват във всички общини от Бургаска област. Нещо, което през управлението на последното правителство липсваше. И това е един голям минус за всички, които живеем в този регион.

Заговаряйки за приоритети, какви местни такива  ще имат народните представители от ГЕРБ? За какви проекти на Бургас и региона ще лобират?

Все още изчакваме националната програма, но както при всички избори, си имаме регионална програма. Няма да са по-различни от миналата година. До последно изчакваме някои от общините да си дадат акцентите, но знаете, че и от предните избори няма промяна в тези  приоритети, желани проекти от нас.

Най-общо мога да кажа, че естествено ще заложим на развитието проекта с детската болница, която ще е най-голямата и модерна в България.

Четири лентовите пътища – както виждате, в момента сме в летния сезон и гледайки, какво се случва с трафика, което е голям проблем за цялата област, ще заложим на реализацията на този проект.

Много е важно да има добра инфраструктура за идващите на морето туристи, защото ще освободи пътищата от натоварване, ще ги направи по-безопасни.

Нищо не се говори за проектирането на магистрала Черно море, която също е много важна .

Ще заложим на втория пътен възел за Меден рудник.

С една дума няколко основни приоритета, които ще заложим в програмата. Ако участваме в дългосрочно управление, правителство, идеята е по всички от тях да се започне работа, а някои да бъдат завършени.

Един проект – северния обход, който трябваше вече да е в експлоатация, за съжаление е неглижиран и не виждаме обещанието да бъде пуснат октомври да се изпълни.

Това са едни умишлени действия срещу област Бургас и град Бургас. Тези проекти, които вървяха много добре, да бъдат изведнъж забавени и прекратени.

Каква кампания очаквате? Каква ще бъде стратегията на ГЕРБ? Очаквате ли атаки и от кого?

Вижте, ние винаги водим една позитивна кампания и със сигурност можем много да говорим за това, което беше и не беше направено от предното правителство.

Очакваме да си върнем позиции и хората да се отърсят от това притеснение, което се наблюдаваше през миналата и тази година.

Говоря за някои действия от страна  на тогавашното служебно правителство, тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, за всички тези показни акции, които се правеха. В крайна сметка не съм сигурен, дали въобще има някакво започнато дело, след всички тези акции срещу наши хора и симпатизанти. Хората бяха притеснени и прибрани.

Смятам, че всички тези обвинения и внушения, които се хвърляха в общественото пространство, са безпочвени и без доказателства.

Предполагам, че хората, които бяха изплашени и притеснени, видяха, че тези приказки за по-добър живот и една реална промяна не се случиха, а животът им стана по-труден с всички тези кризи, които ни връхлетяха.

Така че ние, като една системна партия, която знае да управлява и да се справя с тези кризи, ще заложим на това, да се върне нормалността.

В крайна сметка разбираме много добре, че приказките с антиговоренето и неискането на този и онзи – не са актуални, рентабилни, перспективни.

Ние трябва да намерим път и приказка с всички. Ще говорим и комуникираме с всички, с идеята да намерим разумен начин да излезем от кризите.

Вижте, едно работещо правителство трябва да има. Всички говорим за плана за възстановяване, който толкова много се забави и изтървахме много моменти. Моменти, които са в ущърб на икономиката, а от там и за обществото. Можеха тези средства, които се отпускат по него да са се влели вече в нашата икономика.

В този програмен период 2021 – 2027 година има двойно повече пари мисля, че над 20 милиарда, които трябва да се усвояват, за да се подобрява качеството на живота на хората. Но, както виждате, сме в превала на 2022 година, а ние сме изгубили две години от този срок.

Нашето послание към хората ще бъде да излязат да гласуват, да преценят, кое е добре за тях, да преценят, какъв живот са водили до преди една година и половина, а какъв водят сега.

Да се размислят с какво са разполагали, като собствен бюджет и с какво разполагат сега. Нека гласуват за тези, които смятат, че ще свършат работа. Да гласуват за едно стабилно правителство, което да работи в тяхна полза.

Няма да влизаме в различни компроматни атаки. Ние знаем, че срещу нас ще има, но сме подготвени. В крайна сметка хората виждат, че с оплюване нещата не се получават, а по-малкото разделение в обществото е по-добре за всички, да вървим напред.

За да се случи това обаче ще трябва да ми отговорите и на въпроса, дали ще имаме стабилен парламент и правителство, което да изкара цял мандат? Да не стане на пролет отново да водим този разговор, а се прокрадва и една идея, че може и на пролет да не се случи нищо, като не се изключва и възможност да се заговори сериозно за президентска република. Какво мислите?

Вижте, това са различни анализатори, които правят анализи и заключения. Имат голям опит, тесни специалисти са и щом казват, значи има нещо, което ние не знаем.

Но нашата цел е да се явим на изборите, да си възвърнем позициите и доверието в хората, в Област Бургас, в град Бургас. Нашата цел е да работим за хората и страната си. Да работим и за нашия град, разбира се.

Относно това, дали ще има стабилно правителство, както говорихме преди малко – избирателите и народа ще решат, как да гласуват, как да се подредят партиите в парламента също зависи от избирателите.

От там нататък предстоят разговорите, диалогът. Чуваме различни приказки от рода на „не искаме с този, не искаме с онзи“.

Важно обаче е всички ние, които се занимаваме с политика, да мислим и в посока, че това не е една самоцел за всеки от нас, а е важно да направим така, че с политиката, която водим да подобряваме живота на гражданите, избирателите.

Да, може и да няма стабилитет, но за нас е важно да си свършим работата, а от там нататък вече лидерите на партиите ще решават по начина, по който сме подредени.

Но в момента социологията, която върви, не е това, което ще се случи на самите избори. Надяваме се, че варианти със сигурност ще има.

За нас е важно октомври месец да бъдем първа политическа сила. С всички партии, които влязат в народното събрание, ще проведем диалог, а няма ли възможност за стабилно правителство – отиваме след няколко месеца отново на избори.

Но, казвам – но, това не е добра опция. Време е да има стабилно правителство. Не зная, как ще се развият нещата, но ние сме готови. Стягаме си структурите, подреждаме си програмите и сме спокойни, защото знаем, какво можем да направим и как да го направим. Имаме експерти и опит, а най-важно е хората да чуят нашите послания.

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви