Петрова нива

Традиционният Национален възпоменателен събор, посветен на Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе днес  в историческата местност Петрова нива край Малко Търново.

На това място преди 119 години е взето решение за обявяване на бунта. В конгреса, останал в историята като Странджанското Оборище, вземат участие над 300 души делегати, войводи и четници.

Годишнината ще бъде отбелязана с научна конференция на тема „110 години от Балканската война – пътят към свободата“. Открит урок по история ще изнесе историкът Стоян Райчевски. Възстановка ще припомни героичните моменти от боевете по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Вечерта, със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци ще започне възпоменателното тържество и традиционната заря-проверка.

Съборът ще приключи с Празничен концерт с участието на именитите странджански народни певици Манол Михайлов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, Стойко Василев, Ваня Дженезова, Александра Димитрова и оркестър „Жарава“.

1 КОМЕНТАР

  1. БУНТ НА ПЕТКОВА НИВА 🙂 ЗАЩО ЛИ? 😉 ТАНКОВЕТЕ ДА ДОЙДАТ! 🙂 ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ 🙂 ТЕ ТАКАВА Я Е СВЪРШИЛА ПЕТКА ВИ БЪЛГАРСКА! КАТО КУЧЕТО НА, НИВА-ТААА! 🙂

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви