От началото на август съвсем бавно и незначително, но започна леко поевтиняване на горивата в България, сочат официалните данни. Тенденцията е забележима при цените на колонка, т.е. без да става дума за отстъпката от 25 ст. от държавата, която е временна.

Извън нея остава единствено метанът, който достигна невиждани висоти заради продължаващия да поскъпва природен газ.

Както е известно в България се преработва и в момента руски петрол, който също – макар и с големи колебания – показва поевтиняване от началото на лятото.

През последната седмица през ден основните горива губят по 1 ст. от цената си, но дали може да се говори за трайна тенденция?

„Доколкото международните цени от началото на август са в тенденция на понижение, можем да говорим, че следващите седмици това ще се отрази по нашите бензиностанции“, коментира пред „Дневник“ Живодар Терзиев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация.

В същото време той отбелязва, че движенията на цените между отварянето на пазара сутрин и затварянето вечер са доста големи като варират в рамките на 60-80 долара за деня. „Това създава чувството за нестабилност и безпокойство на пазара и е един вид спирачка за стабилно намаление на цените“, обяснява той.

Смята, че всичко зависи от това как ще приключи август и се надява, че в началото на септември ще има вече по-ниски цени на горивата в България.

Черни краски в прогноза, достигаща до края на годината, носи очакването, че от средата на октомври ще се види „истинското проявление“ на енергийната криза в Европа. „Ако голяма част от Европа започне да използва горива като газьол, дизел, пропан-бутан и мазут за отопление, тогава ще имаме много трудна прогноза за зимата за цената автомобилното гориво“, посочва Терзиев.

Обяснява, че при такъв сценарий ще има рязък недостиг на крайни продукти, особено на дизел, който е основа на различни видове газьол за отопление. Такава ситуация ще е допълнително усложнена от затворени и преструктуриращи се рафинерии във връзка с ангажиментите по Зелената сделка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви