Калфин за цените на горивата и коалициите
Калфин за цените на горивата и коалициите

„Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и „Булгаргаз“ да сведе цените минимум“, коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на „България сутрин“.

Като спешна задача пред „Булгаргаз“ той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен – евтин газ от „Газпром“ няма да получим.

„Ние нямаме много избор – легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи“, прогнозира Калфин.

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.
„Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат“, посочи Калфин.

Той разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението.

А що се отнася до следващите избори, Калфин е убеден – следващото НС ще се управлява от коалиция. А тя дори може да е между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

„Не изключвам коалиция между ГЕРБ и „Промяната“, ще се намерят много обяснения – Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад – това би бил по-добрият вариант, лошият – да ходим пак три пъти на избори за една година“, прогнозира гостът.

„Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация“, коментира Калфин.

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви