Германия намалява ДДС върху газа
Германия намалява ДДС върху газа

Германия намалява ДДС върху газа, съобщи канцлерът Олаф Шолц. До края на март 2023 година ДДС върху газа, потребяван от домакинствата, се намалява от 19 на 7 процента.

„Покачващите се енергийни цени са огромна тежест за много германци. Правителството смята, че потребителите на природен газ не трябва да бъдат натоварвани допълнително с данък добавена стойност“, заяви Шолц, който подчерта, че очаква газовите компании изцяло да прехвърлят данъчната отстъпка на клиентите си.

В началото на седмицата правителството на Геирмания обяви въвеждането от 1-ви октомври до края на отоплителния сезон на т.нар. „социална добавка“ от около 5 стотинки за киловатчас към сметките за газ.

Очаква се по този начин да бъдат подпомогнати газовите компании, които след драстичното намаляване на доставките от „Газпром “ са принудени да купуват синьо гориво на свободния пазар на значително по-високи цени.

Канцлерът Олаф Шолц обяви и трети пакет от социални мерки заради енергийната криза, който ще бъде оповестен в следващите дни. Очакват се нови облекчения както за домакинствата, така и за бизнеса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви