Срокът за регистрация за участие в изборите изтича днес
Срокът за регистрация за участие в изборите изтича днес

До 17 часа днес изтича срокът, в който ЦИК приема заявления от партии и коалиции за участие в предсрочните избори на 2 октомври.

До момента 20 партии и 6 коалиции са подали заявленията си, като ЦИК регистрира една коалиция и 12 партии.

Формациите, които подават последни документите си ще получат регистрация още днес , но в условие на неприключила проверка.

Партиите или коалициите, за които след проверката на ГД ГРАО се установи, че нямат необходимите по закон 2500 коректни записа в подкрепящите регистрацията подписки ще бъдат отстранени от надпреварата с последващи решения. Те ще отменят регистрацията, дадена под условие. Това ще се случи и при липса на други изисквани документи .

От ЦИК вече напомниха, че само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията. Има се предвид напускане на партия или включване на нова партия. Промените могат да се правят до 27 август включително.

Изборният кодекс дава право на вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Срокът това да се заяви е до 17 часа на 30 август.

На 31 август чрез жребии ЦИК ще определи поредните номера, с които партиите и коалициите ще се впишат в бюлетината за изборите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви