Маринчев и Калоянов

Шест лица са привлечени към наказателна отговорност за участие в Организирана престъпна група, занимаваща се с регистрация и продажба на луксозни автомобили, които са били предмет на престъпления в България и чужбина.

На автомобилите са били променяни идентификационните номера на рамата, а след това са регистрирани в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Бургас с неистински документи, с цел последваща продажба.

Участниците в групата бяха задържани при проведена специализирана полицейска операция в гр. Бургас. Подробности за дейността предоставиха пред медиите прокурор Светослав Маринчев – зам.-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Те споделиха, че разследването по случая е започнало през месец май 2022 г. и първоначално е ръководено от Специализираната прокуратура, а след закриването й е прехвърлено в Бургас, където също се наблюдава от прокурор, който е работил в Специализираната прокуратура и вече е преназначен в Окръжна прокуратура – Бургас.

Привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.321 от НК са петима мъже и една жена. Единият от мъжете е ръководител на групата, а другите обвиняеми са били участници в нея.

Установено е, че общо 39 автомобила са били предмет от престъпна дейност. Общата им приблизителна стойност възлиза на 4 милиона лева. Обвиняемите са се занимавали с незаконната дейност от м. ноември 2020 г. Целта им е била да пласират луксозните автомобили в Турция и страните от Близкия изток.

Четири от обвиняемите лица за задържани за срок от 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По отношение на тях ще бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“. Наложена им е и забрана за напускане пределните на страната.

Работата по досъдебното производство продължава като е възможно при събиране на нови доказателства кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен. Предмет на установяване ще бъде и дали служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Бургас са имали участие в престъпната дейност.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви