Руският Черноморски флот - с нов командир
Руският Черноморски флот - с нов командир

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир. Това съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на свои източници. Смяната става след като руските военни бази на полуострова бяха разтърсени от експлозии през последните девет дни. Съобщението е на „Ройтерс“.

Ако това се потвърди, отстраняването на досегашния командир Игор Осипов ще бъде най-значимото уволнение на военен служител през близо шестте месеца след нахлуването на Русия в Украйна, при което тя претърпя големи загуби на хора и техника.

Държавната РИА цитира източници, според които флотският нов началник Виктор Соколов е бил представен на членовете на военния съвет. Това е станало в пристанището на Севастопол.

Един от източниците заяви, че е „нормално“ назначението на нов командир да не бъде обявено публично в такъв момент.

Както е известно, Русия провежда т.нар. специална военна операция в Украйна.

Черноморският флот, който има дълга история в Русия, претърпя няколко публични унижения в хода на войната, която президентът Владимир Путин започна на 24 февруари. През април Украйна порази водещия му военен кораб „Москва“ с ракети „Нептун“, в резултат на което той се запали и потъна.

Миналата седмица нейната военновъздушна база Саки в югозападен Крим, близо до щаба на флота в Севастопол, беше опустошена от серия експлозии, които според сателитни снимки унищожиха осем военни самолета.

След това във вторник взривове разтърсиха склад за боеприпаси във военна база в северната част на полуострова. Русия нарече това акт на саботаж, а Украйна намекна, че е отговорна за него.

Черноморският флот е много по-голям от военноморския флот на Украйна. И е източник на национална гордост още от създаването му по времето на императрица Екатерина Велика през 1783 г. Това коментира „Ройтерс“

Крим, който Русия завзе от Украйна през 2014 г. осигурява основния път за снабдяване на руските сили, окупирали Южна Украйна. Киев планира контраофанзива там през следващите седмици.

Флотът блокира пристанищата на Украйна от началото на войната, като задържа жизненоважния износ на зърно, който едва сега започва да се движи отново съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации.

Фактът, че Украйна очевидно е в състояние да осъществи разрушителни атаки срещу това, което Москва смяташе за сигурна тилова крепост, послужи като морален стимул за Киев, пише още „Ройтерс“.

Предишният командир, 49-годишният Осипов, е начело от май 2019 г.,

според официалната му биография на уебсайта на Министерството на отбраната.

Неговият заместник, 60-годишният Соколов, има богат опит в командването на миночистачни кораби и части през 80-те и 90-те години на миналия век. След тово преминава през редица длъжности в Тихоокеанския и Северния флот, като в последния служи като заместник-командир. От 2020 г. той е ръководител на престижна военна академия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви