Кораб-зърно
Украинското зърно изчезна

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, който напусна Украйна след подписването на споразумението с Русия за възобновяване на експорта, не е предавал данни за местоположението си през последните три дни, съобщава „Велт“.

„Разони“, който плава под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 527 тона царевица, първоначално предназначени за ливанския град Триполи. Той напусна пристанището на Одеса на 1 август.

Товарът обаче изненадващо беше отказан от ливанския купувач.

За последно „Разони“ е подал сигнал недалеч от източния бряг на Кипър. Последното пристанище, където е пускал котва на 11 август, е Мерсин в Турция. Според плавателния план е отплавал за Тартус, в Сирия, където е трябвало да пристигне на 14 август. В Тартус има руска военна база.

От украинското посолство в Бейрут посочват, че товарът на кораба е препродаден няколко пъти след отплаването му от Одеса и сега нямат информация нито къде е съдът, нито каква е крайната му дестинация, предава „Уошингтън поуст“.

„Нашата задача беше да отворим отново морските пристанища за зърнени товари и това беше направено“, поясняват от украинското посолство в Бейрут, добавяйки, че до момента 16 кораба са напуснали Украйна, натоварени с повече от 450 000 тона селскостопански продукти.

Те подчертават, че „Разони“ е преминал успешно проверка в Истанбул, преди да продължи пътя си.

„Нямаме никаква информация за местоположението на кораба и местоназначението на товара. Имаме също така информация, че товарът е бил препродаван няколко пъти. Ние не носим отговорност за кораба и товара, след като е напуснал Украйна, освен това после е бил в чуждо пристанище“, заявяват от украинското посолство в Бейрут.

„Разони“ е първият кораб с украинско зърно, който напусна Одеса по морския хуманитарен коридор след сключването на „продоволствената сделка“ между Русия, ООН, Турция и Украйна на 22 юли в Истанбул.

Източник: Die Welt, Washington post, БГНЕС, Reuters

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви