Какъв срок на годност има пожарогасителя?
Какъв срок на годност има пожарогасителя?

Много шофьори придобиват автомобилен комплект за първа помощ и пожарогасител само за да преминат технически преглед. И след това ги носят със себе си, без да ги сменят с нови. Това обаче е фундаментално погрешно. Един и същи пожарогасител може да издържи целия живот на вашия автомобил и да не ви е необходим. Въпреки това, на пътя може да се случи инцидент, при който изправен пожарогасител ще ви е от голяма полза. А пожарогасител, който не работи, ще доведе до пълна загуба на кола или нечий живот. Какъв е срокът на годност на автомобилния пожарогасител, ви разказваме сега.

Срокът на годност на пожарогасител е равен по важност на комплекта за първа помощ. Изискванията към автомобилните пожарогасители се определят от ЗДП. Според тези документи един пожарогасител за автомобил трябва да тежи най-малко 2 кг и да има обем най-малко 2 литра.

При товарния транспорт нормите са по-високи – 5 кг, 5 литра. В същото време всеки пожарогасител трябва да съдържа активно вещество, което ефективно се бори с пожара и разпространението на огъня. По правило пожарогасителите са прахови или с въглероден диоксид. Има и аерозолни, но по-често шофьорите притежават един от първите два със себе си.

Какъв е начинът на действие на пожарогасителя?

Трябва да знаете, че праховите пожарогасители са допълнително разделени на няколко вида . Те се разделят според видовете създадено налягане, поради което праховата смес излиза: „изпомпване“, с цилиндър с високо налягане и пожарогасители, които генерират газ. Пяната от такива създава мощен слой върху източника на запалване, който не позволява преминаването на кислород, който е необходим за поддържане на горенето. И те имат един минус – филмът от пяна е много труден за измиване.

Пожарогасителите с въглероден диоксид работят по различен начин. Ето какъв е той. Те изпускат струя въглероден диоксид над пламъка, предотвратявайки горенето. Гасенето не е много ефективно, освен това има особености при използване – неправилното боравене може да доведе до отравяне с газ и дори изгаряния. В същото време, независимо от вида на пожарогасителя, всички те имат определен срок на годност, който трябва да се следи.

Страшно е да си представим ситуация, когато един шофьор тича с пожарогасител, за да спаси друг от пожар, и когато той активира своя пожарогасител , се оказва, че той не работи. А понякога в такива ситуации всяка секунда е ценна. Ето защо трябва да знаете точно срока на годност на пожарогасителя, който носите в багажното си отделение.

Ресурсът на пожарогасителя обаче е доста висок. Ако се ръководите от регулаторната рамка, тогава срокът на годност на праховия пожарогасител е 10 години за цилиндъра и 5 години за неговото съдържание. По принцип цилиндрите могат да се зареждат през целия им експлоатационен живот. Но след изтичането му, пожарогасителят трябва да се смени с нов.

Газовите пожарогасители служат по-дълго – 15 години. Но това е при условие, че такъв асистент премине годишен тест. Освен това трябва да се зарежда на всеки пет години. Аерозолният тип пожарогасител издържа толкова дълго, колкото праховият тип. Не изисква презареждане, но също е добре да се проверява.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви