Кармен на Бегликташ

На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта „Кармен“  от Жорж Бизе.

Събитието е последното от мащабния фестивал „Опера на светилището“, реализиран за трети път от Държавна Опера Бургас и Община Приморско.

Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

Зад диригентския пулт в събота ще застане маестро Иван Кожухаров, който има таланта и капацитета да превърне всеки спектакъл или концерт под неговата палка в музикално събитие.

В ролята на знаменитата страстна циганка Кармен, която е обект на силни и неконтролируеми чувства, безумна ревност, водеща до фатална развръзка, ще бъде невероятното мецосопрано Даниела Дякова, която не крие своето пристрастие и емоционалната си връзка с тази сложна драматична роля.

На 20-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде  в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия.

Талантливият млад баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио,  който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка.

Чудесното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цунига.

Като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Миглена Славова – гост, която се превъплъти блестящо в ролята на Оскар в „Бал с маски“ от Верди миналата събота на откритата сцена в Бегликташ.

Лина Пеева ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес.

Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, както и Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.

Постановките на Държавна опера – Бургас на тракийското светилище предоставят за трета година уникален шанс за съприкосновение с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.

Билети за „Кармен“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, Туристически център – гр. Приморско, на място – преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo  –  https://grabo.bg/burgas/opera-ot-bize-0wmbqu6 и Eventim  – https://www.eventim.bg/…/drzhavna-opera…/performance.html

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви