Областният управител проф. Мария Нейкова свика работна среща на членовете на Асоциацията по ВиК. Основната тема бе търсене на възможности за намаляване на цената на ВиК услугите в областта.

В залата на Областна управа присъстваха почти всички кметове в Бургаско, както и голяма част от председателите на общинските съвети.

Кметовете поискаха директно обяснение от инж. Ганчо Тенев, изп.директор на ВиК-Бургас, относно рязкото поскъпване на водата в Бургас с близо 60%. Инж. Тенев обясни, че решението е взето от КЕВР и обвързано с инвестиционната програма на дружеството, по-големите разходи и за електроенергия, както и включването на язовирите Ахелой и Порой като резервни водоизточници на Бургас.

Свиках заседанието от желанието ми да се намери решение по тема, която е жизнено важна за жителите на Бургаска област. Действително цената на водата е непосилна за много хора. Инвестиционният план и програма трябва да се преразгледа. Също така е нужно и да се оптимизират разходите, които на този етап не са необходими. Важно е да има инвестиции, но те трябва да бъдат разумни“ , каза областният управител Мария Нейкова.

Кметът на Бургас Димитър Николов бе категоричен, че ВиК холдинга трябва да осигури не кредит, а целево финансиране за язовирите Ахелой и Порой.

В този холдинг бяха налети 1 млрд. лева средства именно за това. Колкото пъти Ганчо Тенев да изпрати на община инвестиционната програма на ВиК, то ние сме съгласни да я приемем. Но между нас и ВиК има една паразитна структура, която е наречена Асоциация. Ако това беше Бургасбус досега да съм ги разкостил. Моето предложение е тази асоциация да се закрие като орган и общините да станат акционери във ВиК. Ние пряко не можем да участваме в управлението на ВиК. От община Бургас настояваме КЕВР да преразгледа решението за цената на водата“ , заяви кметът на Бургас.

Кметът на Поморие Иван Алексиев каза от своя страна, че много лесно за цената на водата са били обвинени общините и общинските съвети.

Инж. Тенев ясно заяви, че КЕВР определя цените. Недопустимо е и той, като директор на ВиК-Бургас, да отиде в София и да каже, че общините са решили така. Никой в Поморие не е получавал съобщение за обществено обсъждане за цената на водата. Напълно съм съгласен с Димитър Николов, че ВиК асоциацията е паразитна структура, като дори ще съм още по-краен. Имаме предварително решение на общински съвет Поморие и сме готови да излезем от асоциацията. Ние, инж. Тенев, също теглихме кредити, но не сме се оправдавали и не сме увеличавали цени. В момента Поморие е швейцарско сирене от Вик ремонти, в Медово организират подписка, че нямат вода, в Ахелой също няма вода, Козичино е на режим. Докога!„, гневеше се Алексиев.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви, че също не е получавал покана за обществено обсъждане за цената на водата.

Има подробна инвестиционна програма, но само за тази година. Такава за следващите 4 години не съм видял. Озадачава ме и бързината, с която бе приета новата цена и приемането на максималната й горна граница. Имаме и информация, че загубите на вода по трасетата на ВиК са наистина потресаващи – около 80%. Какво още трябва да направим, за да спрем това!? За себе си вярвам, че тези загуби после се калкулират в сметките на хората. Нека ВиК направи един нов план, да приоритизира нещата и всичко да е ясно и прозрачно. Не може решението на всеки проблем да бъде свързано с вдигане на цените. Като кмет не мога при всеки проблем да отивам и казвам на хората, че им вдигам данъците“ , каза той.

Основните предложения, около които се обединиха присъстващите, е ръководството на ВиК-Бургас да преразгледа инвестиционния си план за отпадане на неприоритетни проекти, както и източниците за финансовото обезпечаване на реализацията му.

До 5 септември директорът на ВиК-Бургас ще представи на кметовете и областния управител промененият формат на бизнес плана, предложения за намаляване на оперативните разходи, оптимизиране на програми и дейности, както и възможностите за осигуряване на финансови средства.

При необходимост ще се проведе нова работна среща за разясняване на променения инвестиционен план. Проф. Нейкова даде указания на ВиК-Бургас ЕАД да подготви необходимите документи за кандидатстване за целево финансиране от „Български ВиК холдинг“ EАД.

В инвестиционната програма ще представя всички разходи на ВиК-Бургас на следващото заседание на асоциацията. Още не мога да кажа кои разходи могат да отпаднат. Тези с европейско финансиране не могат. Ще преценим с другите проекти. Язовирите Ахелой и Порой също могат да отпаднат, ако някой реши, че на Бургас не му е нужно резервно водоснабдяване. КЕВР може да вземе друго решение за цената на водата, след като асоциацията се събере отново и го реши. Може би това ще се случи до края на годината, но цената дотогава остава същата, каквато е сега“ , сподели след края на срещата инж. Ганчо Тенев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви