След седмица решевет за преговори с Газпром
След седмица решевет за преговори с Газпром

Решение дали България ще преговаря и с руския монополист „Газпром“ може да се очаква най-рано след седмица.

Такива преговори ще има само ако се окаже, че България няма да може да си осигури всички необходими количества газ за зимата, потвърди министърът на енергетиката Росен Христов.

„Изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими, за да осигурим индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят. Така, че тези финални стъпки буквално ги завършваме тази седмица и другата. Отчитаме също и възможността да работим с интерконектора, който е важна част от общия план. И след това вече окончателно ще решим какви количества е необходимо да договаряме с „Газпром“, каза той.

Министърът на енергетиката посочи, че крайният срок за пускане на търговски количества газ по новата връзка с Гърция е 1 октомври. Фирмата строител „Авакс“ в сряда трябва да представи график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора, включително и процедурите по получаване на акт 15 и акт 16.

„В момента в тръбопровода има газ, но в момента газопроводът е като голяма цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, за да се провери за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да пренася търговски количества газ, а не експериментално, не някакви тестове. Това нещо да може да работи“, обясни министър Христов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви