Кръстьо Тодоров - Кеца

Отиде си емблематичният бургаски художник Кръстю Тодоров, съобщи днес съпругата му в социалните мрежи. Той беше само на 63 години.

Кметът Димитър Николов написа във фейсбук: „С тъга разбирам, че си е отишъл Кръстю Тодоров – Кеца. Последната си изложба представи преди по-малко от два месеца в галерията на Дружество Бургаски Художници.“

Той е роден е на 8 юни 1959 г.  в Бургас, в периода 1974 – 1978 година учи в Художествена гимназия в Казанлък. През 1981–1985 в  ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис“.

От 2015 години художникът е представен на големите международни арт-форуми за модерно изкуство в Делхи и Мумбай, Индия (2017, 2018), както и в Далечния Изток.

От началото на 90-те години на ХХ в. Кеца има над 55 самостоятелни изложби в България, Франция, Полша, Турция, Германия, Великобритания, САЩ и Австрия – във Франкфурт, Париж, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Гмунден-Австрия, Шчечин и Варшава, Полша и др. Представял е България в групови изложби в Лиеж, Брюксел, Анкара, Париж, Ланкастър, Пенсилвания.

През 2011 г. печели наградата на Община Бургас „Художник на годината“. През 2013 е отличен с приза на Музея Дом на хумора и сатирата в Габрово.

Екипът на BurgasNews изказва съболезнования на близките и семейството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви