Био козметика

Навсякъде, в супермаркети, търговски обекти, в големи козметични магазини има козметични продукти с надпис „ органична козметика “. И ако почти всичко е ясно с еко храната, тогава какво да кажем за набиращата популярност натурална козметика като кремове, шампоани, серуми и други продукти?

Какво е това натурална козметика? Става въпрос за продукти за грижа за тялото, лицето и косата, които съдържат органични съставки без изкуствени добавки, вредни за кожата и организма като цяло. Защо тези естествени формули са безопасни и ефективни за ежедневна употреба?

Нека да навлезем малко по-дълбоко в темата за натурална и био козметика, да видим какви са нейните плюсове и минуси, както и за кого е препоръчителна.

Колкото и странно да звучи, но органичната козметика не винаги е 100% натурална субстанция. Съгласно правилата всеки органичен крем, шампоан, балсам и други продукти за грижа трябва да съдържат най-малко 95% растителни масла, растителни екстракти и минерали , но останалите 5% могат да са приемливи изкуствени компоненти, които са безвредни за околната среда.

Еко козметиката може да съдържа допустими консерванти, за да имат по-голяма трайност след отварянето им. При тези продукти е важен начина на съхранение за удължаване на срока на годност. Препоръката ни е да се съхраняват на хладно и тъмно място, добре затворени.

Натурална козметика – безвредна както за хората, така и за природата

Основното условие на органичното е да не разваля околната среда. Това означава, че опаковките, контейнерите, стикерите и багрилата в продуктите трябва да са направени от материал, който се разлага в земята. Това гарантира безопасна употреба на кремовете, поради липсата на токсични химикали в състава им. Такива контейнери са лесни за рециклиране, което означава, че това е добра новина за тези, които се опитват да се грижат за природата.

При производството на еко козметика няма вреда за околната среда, защото тя не се тества върху животни.

Натурални продукти

Като част от еко козметиката са екстракти от цветя, плодове и билки, отгледани без използване на ГМО, пестициди, на екологично чисто място. Съставът на такава козметика съдържа етерични масла, които имат благоприятен ефект върху кожата и косата.

Нежна грижа

Такава козметика нежно въздейства на кожата, елиминира токсините, насища я с витамини, предпазва я от агресивна среда.

Тя може да бъде както за грижа, така и декоративна – например, органична пудра, спирали, очни линии, моливи за вежди, червила и други.

Органичното е достъпно навсякъде и винаги

Днес био и натурална козметика можете да закупите навсякъде – в онлайн магазин, в отделен бутик и дори в големи хипермаркети. Препоръчваме ви продуктите на Primavera, които се отличават с много високо качество.

Натурална и био козметика – минуси

Тъй като в органичната козметика няма изкуствени добавки-катализатори, тя действа много внимателно и деликатно. За да постигнете резултати от използването на органичен крем, ще трябва да го използвате по-дълго време.

Естествените съставки могат да бъдат доста силни алергени. Така че, преди да купите такава козметика, трябва да тествате за чувствителност на кожата – нанесете състава върху китката си и погледнете реакцията на кожата.

Случва се също така, че опаковката с надпис „органичен“ може да съдържа вещества, които не са такива. Така че, когато купувате органична козметика, трябва внимателно да проучите нейните компоненти, които са отбелязани на опаковката. И най-вече, за да се предпазите от измами, трябва да дадете предпочитание на изпитани, водещи марки, както стана въпрос по-горе.

Органичната козметика не издържа дълго време

В сравнение с изкуствените продукти органичните имат много по-ограничен живот. В козметиката се добавят естествени консерванти, които могат да бъдат получени от растения чрез екстракция. Но те се отличават с ниска стабилност.

В сравнение със синтетиката, при производството на органичната козметика се полагат много усилия за избора на суровини, така че крайният продукт да отговаря на изискванията за сертифициране. Но въпреки това ефективността на качествените натуралните козметични продукти не отстъпва на синтетичните.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви