Ан Ходжис оцеля след удар от метеорит
Ан Ходжис оцеля след удар от метеорит

Има най-различни бомбастични новини и заглавия. Но само един единствен потвърден случай в историята на ударен от метеорит човек: Ан Ходжис.

Историята започва в ранния следобед на 30 ноември 1954 г. Тогава тя подремва на кушетката в малкия си дом в неизвестното градче Оук Гроув, близо до Силакога, Алабама. Без предупреждение метеорит с размерите на грейпфрут влетял през покрива. Ударил дървеното й радио, разбивайки го на трески, откъдето отскочил и ударил Ан по хълбока. Впечатляващо, единствената контузия на Ан Ходжис е грозно изглеждащ оток.

Историята на Ан Ходжис веднага била свързана със съобщенията на местни жители от същия ден за ярка червена светлина, раздрала небето.

В разгара на Студената война и параноята много хора помислили, че светлината е от ракета или самолет.

Странни извънземни случки, разиграли се в малко американско градче след войната са нещо, на което едва ли трябва да се обръща много внимание. Но тази странна история е документирана във финансираните от НАСА научни доклади.

Имате по-голям шанс да бъдете ударени от торнадо, мълния и ураган едновременно. Това заяви Майкъл Рейнолдс, астроном от щатския колеж във Флорида, пред National Geographic в разговор за Ан Ходжис през 2013 г.

Историята за метеорита, станал известен като Метеорита от Силакога, не свършва тук, както съобщава местния вестник Декатур Дейли през 2006.

Фермер–късметлия на име Юлиус Кемпис МакКини се натъкнал на друг фрагмент от метеорита. Станало докато събирал дърва за огрев на няколко мили от мястото на първата случка. Той успял да продаде своята находка на адвокат, който купувал от името на Института Смитсониан във Вашингтон D.C.

Ан Ходжис не била такава щастливка с нейното парче. Ожесточена съдебна битка се разгоряла за собствеността върху парчето космическа скала, което било станало толкова известно и привличало любопитство и медийно внимание. Собственичката, отдала къщата под наем на Ан и правителствени чиновници също искали да сложат ръка на известния скъпоценен метеорит.

2 години по-късно, чак след като на Ходжис й било омръзнало да се занимава с любопитните туристи, които обсаждали къщата и след кратък престой в ръцете на ВВС на САЩ,

камъкът бил дарен на Музея за национална история на Алабама през 1956 г, където се намира и до днес в компанията още 2000 други метеорити.

Това не е единственото нараняване от метеорит, за което е съобщавано. По-рано същата година се твърдяло, че индианец е бил убит от космическа скала, която оставила дупка в земята. НАСА обаче отхвърлила твърдението с аргумента, че размерът на кратера не съвпада с описанието.

Съществува и прочутата история за Метеорита от Накхла, за който градските легенди разправят, че направо изпарил едно куче, когато паднал през 1911 г. Това е спорна история, за разлика от официално документирания случай с Ан Ходжис.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви