Правителството ще се опита да възстанови газа от
Правителството ще се опита да възстанови газа от "Газпром"

Правителството разглежда възможността за възобновяване на доставките на природен газ от „Газпром“, заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

„Няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата.“ Това каза Христов в интервю за Би Ти Ви.

„Условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени и към други европейски държави. И които тези държави изпълняват. Тоест, ние няма да се отклоним от европейската политика. Ние няма да приемем условия различни от тези, които имат Германия и другите водещи държави от ЕС. Има вече направени анализи на всички рискове. Така че ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас. За да може доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност“, заяви енергийният министър.

Министър Христов каза още, че няма да обвързва България с дългосрочни договори за доставка на газ. А ще се опита да подсигури достатъчно количества за периода до края на тази година. А „в идеалния случай“ – и за следващата година.

„Газпром“ спря доставките за България в края на април, след като правителството на ПП отказа да плаща за синьото гориво в рубли.

По-рано днес изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов предупреди, че интерконекторът с Гърция може и да не заработи до края на октомври.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви