ЕС спира да купува руски въглища
ЕС спира да купува руски въглища

Великобритания и ЕС спират вноса на руски въглища от 10 август като част от санкциите, наложени на Русия заради спецоперация в Украйна, съобщава ТАСС. Както беше отбелязано по-рано в Лондон и Брюксел, тези ограничения имат за цел да „нанесат вреда“ на руската икономика.

Великобритания трябваше да предприеме доста сериозни мерки, тъй като беше значително зависима от руските доставки на въглища. Според статистиката за 2021 г. 48% от всички въглища в страната идват от внос, чийто общ обем е 4,6 млн. тона. От тях 43% са руски въглища.

Освен това Русия е един от най-големите доставчици на въглища за страните от ЕС. По данни на Министерството на енергетиката в Москва през 2021 г. Русия е доставила на страните от ЕС 48,7 млн. тона въглища, или 21,8% от общия износ на тази суровина. През 2020 г. тази цифра е била 22%.

Както каза говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер на брифинг на 5 август, Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната за внос на въглища от Русия, въпреки енергийната криза. Той припомни, че ембаргото върху доставките на руски въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април, а на 10 август приключва преходният период, през който бяха разрешени покупките на руски въглища, и Европейската комисия е уверена, че всички страни в ЕС ще спазват това ограничение, отбелязва ТАСС.

glasove

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви