Американският производител на електрически автомобили Tesla ще добави трета станция за супер бързо зареждане (supercharger) в България. Този път тя ще бъде разположена в Бургас, става ясно от уебсайта на производителя.

Бургас ще е едва третият град у нас, който ще разполага с подобна станция.

Информацията в сайта на Tesla е оскъдна за момента и не става ясно точно къде ще бъде разположена тя, както и кога.

Tesla откри първата си зарядна станция в България през 2020 г. – в Пловдив пред семейния хотел на бившия кмет Иван Тотев „Империал“. Година по-късно компанията постави supercharger станция и в Paradise Center, както и т.нар. destination charging с по-ниска мощност – в Serdika Center.

Tesla засилва и развитието на мрежата си от бързозарядни станции из целия Балкански полуостров. Компанията планира да открие зарядни станции и на още две локации в близост до България – в често посещавания от българи Одрин, както и в румънския Крайова.

От края на миналата година Tesla започна постепенно да „отваря“ своите зарядни станции в Европа и за електромобили на други автомобилни производители. Пилотният проект стартира първоначално в Нидерландия.

Само преди седмица председателят на УС на Индустриален клъстер Електромобили Илия Левков в интервю за ESGnews.bg разказа, че по пътищата няма много, но в градовете на доста места има изградени и бързозарядни, и среднозарядни станции.

Ако развитието продължи, до 2030 г. нещата ще бъдат коренно променени. Въпреки че в България няма стимули, бизнесът инсталира зарядни станции и бройката им всекидневно се променя“, коментира Левков.

economic.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви