Има вероятност за референдум в Запорожка област
Има вероятност за референдум в Запорожка област

Назначеният от Русия ръководител на Запорожка област в Южна Украйна обяви днес, че има подписана заповед за произвеждане на референдум за влизане на региона в състава на Руската федерация. Това предаде ТАСС.

Евгений Балицки съобщи това на форума „Ние сме заедно с Русия“ в окупирания от руските въоръжени сили град Мелитопол. Той не уточни за кога ще бъде насрочен референдумът.

Жителите на Запорожка област и на Русия са един народ, подчерта на форума Владимир Рогов. Той е член на главния съвет на назначената от Москва военно-гражданската администрация на южния украински регион. След това той прочете текста на приетата на събитието резолюция за произвеждане на референдум за влизане на Запорожка област в състава на Руската федерация.

Той съобщи, че назначените от Москва власти в южния украински регион разглеждат възможността участниците в допитването да имат възможност да гласуват онлайн.

В края на форума беше изпълнен руският национален химн.

Има ли основание и вероятност за референдум

От началото на инвазията си в Украйна Русия е превзела над 70 процента от Запорожка област, отбелязва ТАСС. Украинските въоръжени сили запазват контрола си върху регионалния център град Запорожие, където живее близо половината от населението на областта. Назначените от Русия окупационни власти засега са базирани в Мелитопол.

Руските въоръжени сили контролират изцяло Херсонска област от средата на март, посочва ТАСС.

Володимир Зеленски предупреди, че ако планираните референдуми за присъединяване на Запорожка и Херсонска област към Русия се състоят, то всички възможности за мирни преговори ще пропаднат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че такива допитвания искат да бъдат произведени жителите на двата частично окупирани от Москва съседни южни украински региона. И Зеленски няма какво да пита Русия и нейното ръководство. Президентът на Украйна „трябва да се обърне към (украинските) граждани. И да попита защо много от тях не искат да живеят в неговата страна“, заяви ехидно Песков.

Олга Ковитиди – представител в Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) от Крим, заяви, че има вероятност подобни референдуми може да бъдат произведени не само в Запорожка и Херсонска област, но и в други украински територии.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви