До зимата петролът ще е над $120
До зимата петролът ще е над $120

Професионалният анализ е на Амрита Сен, директор изследвания в Energy Aspects. До момента не беше правена такава прогноза.

Причината цените на бензина за потребители да се понижават е, че имаше слабост в преработвателната индустрия особено в Азия, защото Китай продължава да влиза и излиза от периоди на карантина. Това остави значителни количества нафта на пазара, която да бъде използвана за бензин. Така че, това не е проблем на търсенето, а проблем на предлагането.

Но относно това къде трябва да се цените, смятам, че в краткосрочен план те не може да продължат да отслабват. Наближава периода на сезонната поддръжка на рафинериите, а това винаги е слаб период за суровия петрол. Не очаквам внезапно покачване на цените, но до зимата, особено след ноември – спира освобождаването от резервите.

От първи декември влиза в сила европейското ембарго срещу Русия, започва конгреса на Китайската комунистическа партия, който според нас ще разреши облекчаване на ковид ограниченията и тогава пазарът много бързо ще се затегне. Затова поддържаме прогнозата си за цена от над 120 долара за барел.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви