В последните години изложбите на бургаските селекционери на гълъби се превърнаха в едни от най-атрактивните. Гълъбовъдно дружество „МИР“ навършва 60 години.

По този повод членовете му ще зарадват бургазлии и гостите на града с местната гордост – породата Бургаски преметач.

На 11.08. от 10.00 ч. пъстра шатра на пл. „Тройката“ ще посреща всеки, който обича тези птици.

„Решихме за 60-годишнината на дружеството да сме сред повече хора, за да покажем резултатите от любовта и грижите ни към гълъбите. Имаме десетки награди от национални, балкански и европейски първенства. Ще се постараем голяма част от тях да подредим в шатрата. Всеки, който дойде при нас, ще бъде очарован и от породите гълъби, които също ще бъдат там. Ще подберем най-добрите. Хората ще могат да получат и повече информация за отглеждането им. Безспорно гордостта ни е местната порода Бургаски преметач. Ще бъдем щастливи да зарадваме и допринесем още за лятното настроение на бургазлии и гостите на града“.

С тези думи председателят на гълъбовъдното дружество Атанас Стоев отправя покана към тях да посетят шатрата.

Председателят на дружеството припомня и най-интересното за породата Бургаски преметач. „Имаме данни за съществуването й от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Произхожда от Ориенталския ролер. Гълъбът е предимно едноцветен, има характерна форма. Достига до 3-часов кръгов полет. Лети на средна височина и е с виртуозно премятане. Бургаските селекционери непрекъснато усъвършенстват породата, но това не се отразява на летателните и акробатични качества на преметача.“

Повече за качествата и отглеждането на тези птици ще научите от бургаските селекционери на 11.08. от 10.00 ч. на шатрата на Гълъбовъдно дружество „МИР“, на пл. „Тройката“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви