Полша: Никой не може да ни казва за газа
Полша: Никой не може да ни казва за газа

Енергийната сигурност е от изключителната компетентност на отделните страни, няма да се съгласим тя да се решава от Европа. Никой не може да ни принуди да съкратим потреблението на газ. Това заяви министърът на околната среда на Полша Анна Москва в интервю за седмичника „Шечи“, цитирано от БТА.

Анна Москва подчертава, че Полша няма да се съгласи с регламентирани количества газ, ако на територията на ЕС бъде въведена извънредна кризисна ситуация.

„Закупеното от Полша гориво и самата газова инфраструктура са собственост на страната ни. И само ние можем да решаваме как да ги използваме, за какви нужди и как да ги предоставяме“. Думите са на министър Москова.

„ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е. Без свобода няма солидарност и тя свършва там, където започва принудата“, каза Анна Москва.

Тя заявява, че ЕК не е успяла да прокара задължителното намаляване на газа и ограничаването на потреблението ще зависи от суверенното решение на всяка отделна страна.

Анна Москва коментира, че Полша, предвид запасите в хранилищата и спада на търсенето, се нуждае от със 17 на сто по-малко количество газ, което означава, че този въпрос не я засяга.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви