Петра - едно от новите 7 чудеса
Петра - едно от новите 7 чудеса

Петра е едно от новите седем чудеса на света, както и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът е бил търговската столица на цивилизацията на набатеите (набатейци). Това е било през периода 100 г. пр. н. е. до около 550 г. от н.е.

Кои са били набатеите, тези древни майстори оставили такава ярка следа в пантеона на световната архитектура?

Набатеите са били едно от многото номадски племена,

кръстосвали арабската пустиня, местейки се със стадата си навсякъде, където можели да намерят пасища и вода. Тези древни номади са се борели да оцелеят през лошите години, когато сезонните валежи намаляват поради промени в климата по онова време. Въпреки, че първоначално набатеите са били част от арамейската култура, съвременните учени отхвърлят теориите за това, че имат арамейски корени. Вместо това исторически, религиозни и езикови доказателства ги идентифицират като северно арабско племе.

Смята се, че още Херодот споменава „арабски цар“, вероятно набатейския цар. Той бил съюзник на персите и им осигурил безопасен път към Египет. Според същия източник всички хора от Западна Азия са били подчинени на персите, с изключение на набатеите, които никога не попадат под властта им.

Набатеите вече са имали допир с арамейската култура, когато се появяват за първи път в историята. Арамейският (езика на който е говорил Христос) продължил да бъде езикът на техните монети и надписи, когато племето прераства в царство и се възползва от разпадането на Селевкидските царства, останали след Александър Македонски, за да разшири границите си на север над по-плодородната страна на изток от река Йордан. Те окупирали Хауран и около 85 г. пр. н. е. техният цар Арета III станал господар на Дамаск и Сирия. Собствените имена в надписите им подсказват, че те са етнически араби, които са попаднали под арамейско влияние. Археолозите и до сега спорят дали всички са принадлежали към едно и също племе.

Петра - сграда от древния грлад
Петра – сграда от древния грлад

Петра е построена бързо през 1-ви век пр.н.е. и развива население, оценявано на 20 000 души.

След това те стават търговски съперници на юдейските династии и главен елемент в безредиците, които предизвикват намесата на римския военначалник Помпей в Юдея. Знае се, че много набатеи са били насилствено обърнати към юдаизма.
Римските военни не са били много успешни в кампаниите си срещу набатеите. През 62 г. пр. н. е. Марк Емилий Скавър приема подкуп от 300 таланта, за да вдигне обсадата на Петра, отчасти поради трудния терен и факта, че е свършил припасите. Постигайки мир, цар Арета запазва всичките си владения, включително Дамаск и става римски васал.

Като съюзник на Римската империя, Набатейското царство процъфтява през 1ви век. Неговата мощ се простира далеч в Арабия по протежение на Червено море до Йемен, а Петра е вече космополитен пазар, въпреки че търговската й мощ е намалена от издигането на източния търговски път от Миос Хормос до Коптос на Нил. При Pax Romana, набатеите губят своите войнствени и номадски навици и се превръщат в уседнал народ, изцяло насочен към търговията и земеделието.

Петра - едно от новите 7 чудеса
Петра – едно от новите 7 чудеса

Входът на Петра

Царството е било аванпост между Римската империя и дивите племена на пустинята, с изключение на времето на император Траян, който подчинява напълно Петра и превръща набатейската държава в римската провинция Арабия Петрея. До 3ти век набатеите спират да пишат на арамейски и започват да използват гръцкия език, а през 5ти век те се обръщат към християнството. Новите арабски нашественици, които притискат набатеите, откриват останки от тяхната държава с население от земеделци. През ранното средновековие Петра е забравена и посещавана единствено от бедуини.

Случайно е открита за съвременният свят през 1812 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви