Кафе

Ако се чудите дали започването на деня ви с любимото кафе на зърна е добра идея, след като прочетете тази статия, ще знаете, че е така. Разбира се, кафето не е заместител на закуската или лекарствата, но лесно може да направи ежедневието по-приятно и да предпази от много опасности. Ето десет ползи за здравето от кафето, за които не сте имали представа.

Кафето намалява стреса

Отдавна е известно, че кафето има терапевтичен ефект. Самата му миризма ни действа релаксиращо. Определено полезните вещества, съдържащи се в тази черна напитка, стимулират мозъка ни и намаляват стреса.

Действа като афродизиак

На първо място, кафето действа като афродизиак. Стимулира нашия мозък, карайки ни да се чувстваме дори по-привлекателни. За да се чувствате малко по-добре и да подобрите някои здравословни състояния, като тези в следващата точка, си направете чаша ароматно кафе.

Намалява риска от диабет

Проучване от 2009 г. установи, че кафето намалява диабета със 7%. Това е много, ако вземем предвид, че над 300 милиона души по света страдат от диабет. Профилактиката в този случай е необходима, защото диабетът е цивилизационна болест, която може да засегне всеки. Само една чаша кафе на ден е достатъчна, за да намалите риска от заболяване.

Намалява риска от депресия

Фактът, че кафето подобрява настроението, е добре известен. Последните изследвания доказват, че всеки път, когато изпиете чаша кафе, нивата на серотонин и допамин, т.е. вещества, отговорни за доброто самочувствие, се повишават. Ако искаме да избегнем депресия и други психични заболявания, особено в мрачните есенни и зимни дни, трябва по-често да посягаме към силното еспресо.

Подобрява кръвообращението

Доказано е, че кафето подобрява кръвообращението. Има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове. Пиенето на кафе увеличава притока на кръв в кръвоносните съдове с почти 30%. В резултат на това правилно наситените с кислород клетки са по-ефективни, а това подобрява цялостното състояние на тялото ни.

Предпазва от болестта на Паркинсон

Досега не е изобретен ефективен лек за болестта на Паркинсон, а както знаете, това е неврологично заболяване, което значително намалява качеството на живот. Сега, благодарение на кафето, можете ефективно да намалите риска от заразяване с до 60%. Ключът към успеха е една от основните съставки на кафето – кофеинът, който при редовен прием предпазва от Паркинсон.

Изгаря мазнини

Както знаете, кафето съдържа кофеин. Кофеинът играе важна роля в метаболитния процес. Той е в състояние да ускори изгарянето на мазнини с до 20%. Струва си да запомните, че колкото по-качествено кафе консумираме, толкова по-бързо протича процесът на отслабване. Така консумираното кафе не бива да се подслажда или обогатява с други аромати, тъй като по този начин повишавате калоричността му.

Съдържа антиоксиданти

Непреработените кафени зърна съдържат над 1000 различни антиоксиданти. Те унищожават свободните радикали, които са отговорни за процеса на стареене и са изключително важен елемент от нашата диета. Кафето не само съдържа огромни количества от тях, но те са и много лесно смилаеми антиоксиданти.

Предпазва от рак

Разбира се, няма да ни предпази от всички видове рак, но със сигурност ще намали риска от заболяване. Полифенолите и антиоксидантите, съдържащи се в кафето, намаляват възпалението в тялото, предпазвайки го от такива неопластични промени като рак на гърдата, дебелото черво, простатата и черния дроб.

Предпазва от UV лъчи

Кафето не е заместител на слънцезащитния крем, но си струва да изпиете едно силно, малко, черно, преди да отидете на плажа. Веществата, съдържащи се в кафето, предпазват кожата ни от вредното въздействие на слънчевата радиация. Полифенолите, които се намират в кафените зърна, имат положителен ефект върху външния вид на нашата кожа, като намаляват петната и подобряват тена.

 

Любимото кафе на зърна  не е задължително да струва цяло състояние. Купуването му онлайн е много добро решение. Такава алтернатива е изгодно решение в много отношения. Можете лесно да се запознаете с продуктовата оферта, без да излизате от дома си. По този начин можете да направите покупка на coffeespot.bg, където всеки продукт има свои собствени уникални характеристики.  Докато физическите магазини предлагат най-популярните видове от тази напитка, в онлайн магазина можете да търсите избрани продукти с различни вкусови стойности.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви