Традиционният събор в село Индже войвода събра роднини, хора, върнали се от гурбет в родното място, много гости от съседни села и туристи, привлечени от старата традиция. Всяка година в първата събота на август в селото се прави този празник, посветен на Св. Илия – покровителят на Индже войвода. В по-стари времена той е бил на 2 август, когато се чества светията по стар стил. Храмът там също носи неговото име, има и параклис, разказва кметът Атанас Димитров.

Местните разказват, че преди години, когато дойде време за това събитие, младите мъже от селото излизали на края му с камъни и гонели ергените от съседните села, дошли да си харесват моми, с думите „Назък! Панагирят е наш!“. Днес всички са добре дошли, посрещат ги с музика и веселба. Площадът се изпълни с красивата странджанска музика и детски смях.

А старт на веселбата даде най-почетният гост на събора – кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Той поздрави събралата се публика и пожела на всички здраве и добро настроение. Кметът обяви и гвоздея на програмата – обичаната от всички народна певица Жечка Сланинкова, която е родом от Индже войвода.

На празника бяха дошли кметове от всички села в община Созопол, общински съветници, много гости.

Сцената събра различни поколения изпълнители на народна музика от няколко села. Децата от певческата група на село Индже войвода показаха, че поддържат духа на това място и продължават традицията.

А дамите от състав „Росна китка“ от село Зидарово показаха как се предава тази традиция, наследена от техните баби. Имаше и състав от село Вършилово, който също доказа, че селата в община Созопол не само, че не са западнали, а поддържат наследството на странджанския край.

Село Индже войвода е създадено през 1732 година. В него сега живеят постоянно близо 300 души. 62 къщи от 19 век са обявени за паметници на архитектурата. Има и много нови къщи, което показва, че все повече хора се връщат в родното село или са избрали красотата на Странджа, спокойствието, тишината, чистият въздух, природата и добрите съседи. Местните хора казват, че тяхното село е най-хубавото и всеки, който дойде поне веднъж, би се съгласил с това.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви