Най-малко 60% от европейците смятат, че техните собствени правителства, частни енергийни компании или ЕС са виновни за нарастващите цени на енергията.

Това показват данните от проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция Euroskopia в Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Франция.

Испанският в. El Mundo съобщи в неделя, че респондентите са били попитани кой е по-отговорен за нарастващите цени на енергията. Една четвърт (25%) от европейците са отговорили: „Правителството на моята страна“. 24% от анкетираните обвиняват частните енергийни компании, други 11% Евросъюза.

В същото време 28% от анкетираните твърдят, че Русия е отговорна за случилото се. 10% са се затруднили да отговорят на въпроса, 2% са избрали друг вариант.

Сред европейските лидери действията на испанския премиер Педро Санчес и германския канцлер Олаф Шолц по отношение на украинския конфликт получиха най-лоша оценка сред гражданите на ЕС.

В допълнение, 45% от анкетираните увериха, че силно усещат влиянието на нарастващите цени на енергията. Мнозинството (56%) от респондентите също заявяват, че са силно обезпокоени от повишаването на цените на стоките.

В проучването, проведено от 8 до 29 юни, са участвали около 9000 души.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви