Николета

Макар да съществуват от векове и да стават все по-популярни, на татуировките продължава да се гледа като нещо съмнително.  Една татуировка говори много за човека, който я носи. Обикновено тя е израз на негово емоционално състояние, свързана е с ключови събития в живота му, които иска да натовари с допълнителен смисъл, отбелязвайки ги върху тялото си. Проучване на изследователския център “Тренд” показа, че над милион българи са избрали да допълнят своята личност по този начин, като при младите от 18 до 30-годишна възраст,  почти половината са с татуси.

В модерното съвремие, в което живеем татуирането  се превърна в изкуство. А татуираните – в ходещи произведения на изкуство.  Те вече не предизвикват асоциации със странстващи моряци, бивши затворници  или представители на подземния свят. Изрисувалите телата се считат за интересни, цветни личности, които показват принадлежността си към определена социална група. Татуировки си правят все повече артисти, певци, дизайнери, художници, лекари, политици, журналисти и считаните за по-консервативни в разбиранията си служители на съдебната система.

За повече подробности по темата  „Древното – модерно изкуство, да рисуваш  върху човешко тяло“, журналистът от BurgasNews  Янчо Николов разговаря с професионалният артист  – татуист  Николета Кирилова.

Николета Кирилова  работи,  като професионален татуист повече от 3 години. Знанията и уменията си придобива в ателието  на известния търновския артист – татуист Пламен Богданов, с когото работят заедно. Студиото им  Tattoo Bogdanov, се намира в центъра на Велико Търново, а през него ежедневно минават десетки желаещи да се сдобият с красива татуировка.  През лятото работи  в Обзор като гост артист.

Изкуство ли са според Вас татуирането и защо?

През вековете татуировките са имали много различен смисъл – от племенни, затворнически, такива свързани със службата, до просто красива украса по тялото, но без значение от предназначението им татуировките са изкуство. Всеки един дизайн е направен специално за клиента и не може да бъде повторен.

Защо в България още много хора имат негативно отношение към татуировките?

В България нещата ни се случват малко по-бавно, но смятам, че вече все повече хора разбират този вид изкуство и дори да не биха си направили татуировка се кефят. Е, винаги се намира и по някоя баба, която да гледа с лошо око на татуирания съсед.

Какви хора си правят татуировки?

Ще ми се да кажа: хора, които оценяват изкуството. За мен татуировките не са мода, а изкуство и щом си отишъл при този, конкретен артист, трябва да му имаш доверие. Почти всички клиенти, с които съм работила, са много мили и готини хора. Възпитани и широко скроени личности.

Можеш ли по мотивите на татуировката да разбереш наистина дали човек е престъпник, ексцентричен и екстравагантен?

„Не съдете за книгата по корицата”. Въпреки това, татуировките издават доста за личността на човек, но нали в това е смисъла им. Има дизайни, които се правят само за определени групи хора, а и всеки клиент има стил, към който се придържа.

Правят ли си татуировки хора с важно обществено положение?

Да, абсолютно! За съжаление в България все още не е съвсем прието тези татуировки да са на видно място по тялото, но на хората все по-малко им пука за това. Това, както казах е изкуство и все повече хора го разбират възприемат така.

Какво мислите за татусите по видимите части?

Както вече казах – общественото положение все още в България има значение. Въпреки това вече е странно да видиш човек без нито една татуировка по тялото, независимо колко малка ще е. Мисля, че няма нищо лошо в това. Навремето, когато са се татуирали царе, фараони и други висши личности, да не би това да ги е правило по-малко известни, способни, умни или да ги обезличавало!? Висши жреци, които са били носители на знанията и уменията са се татуирали, да не би да са били по-малко знаещи и можещи!?

Има ли модни тенденции в татуировките? Ако една модна тенденция премине, как би коригирал татуировката си човек?

О, разбира се. За щастие популярните идеи за татуировки вече не са толкова лоши, че да е нужно заличаване. Мисля, че татуировката, от която ми е омръзнало най-много откакто се занимавам с това е безкрайността – да, има си смисъл, но тук колегите ще ме разберат.

Какви техники използвате за татуиране? Колко време отнема да започнете и завършите една татуировка?

Има много различни техники в зависимост от това какъв е дизайна. Важното в случая не е колко е скъпа машинката, а как умее да я използва артиста. Цветните татуировки отнемат повече време, но си струва. Една сесия при мен обикновено е максимум 6 часа, тъй като след този период от време става доста болезнено за клиента, което пречи на работата ми.

Кои са най-скъпите татуси и кои си ги позволяват? Какви са модерните тенденции през последните месеци? И въобще на колко време се менят те?

Цената зависи от много фактори, но колкото и да е скъпа една татуировка, това все пак остава за цял живот. По-добре да дадеш повече пари на татуист, чиято работа наистина ти харесва, отколкото на този, който ти е предложил по-ниска цена. Това, че „евтиното накрая излиза по-скъпо” тук важи с пълна сила. А относно “модните тенденции”, смятам, че този израз няма място в нашия бранш. Има често правени дизайни, но мисля, че всеки татуист се старае да излезе от рамката максимално и да направи нещо уникално.

Как варират цените на татусите? Кажете ми приблизителна сума на една татуировка?

Как се изчислява крайната цена?

Стартовата цена за татуировка е различна почти във всеки град. Ако във Велико Търново е 60лв, то в София е 100лв. Цената се определя според модела на татуировката – сложност, размер, детайли, черно-бяла или цветна, дори и мястото по тялото има значение. Дори татуиста да работи с цена на час, тези фактори оказват влияние.

Може ли да се премахне една татуировка или хората предпочитат да ги реновират –

преправят? Извършвате ли такива услуги?

Начинът да се премахне татуировката, която вече не ви харесва е да се заличи с нова по-хубава. Другият вариант е с лазер – нужни са няколко процедури за заличаване, но въпреки това татуировката не изчезва напълно. Зависи от това колко е стара, колко е черна боята все още и т.н. За  опита, който имам вече, ми се е налагало да се сблъсквам с доста кавър-ъп татуировки, не е най-лесната работа, но чувството, че си отървал човека от старата кофти татуировка е хубаво.

Има ли опасност човек да се зарази по време на татуиране? Какви мерки се вземат за

сигурността на клиентите?

Има голяма опасност, да, за това не се практикува вкъщи. Много е важно всичко в студиото за татуировки да е стерилно. Помещението се почиства всеки ден и всичко вътре се дезинфекцира. Работим задължително с ръкавици за еднократна употреба, всичко, което докосваме по време на работа се увива във фолио, което след това се изхвърля, масата ни за работа се почиства след всеки клиент, иглите са за еднократна употреба и имат специален контейнер, в който се изхвърлят. Въпреки всичко, което правим, има възможност от инфекции, дори след като сме приключили работа и тук бих искала да вмъкна още една точка, а именно грижата – даваме стриктни инструкции за грижа за новата татуировка на клиентите си –това, което трябва да правят и какво да избягват за да заздравее тя без проблеми.

Кои са по-предпочитани сред татусите – цветните или едноцветните, класически?

Факт е, че черно-белите татуировки са по-популярни, но на мен лично са ми доста скучни. Дори по себе си имам само два черно-бели татуса, останалите ми са цветни. Предпочитам да работя с цвят и имам късмета да ме обучава човек, който знае как да нанесе цветовете така, че и след години да изглеждат все толкова добре.

С какви бои работят професионалните татуисти? Как да разберем, че един татуист е

добър и как да се решим да се подложим на процедурата?

Имам доста какво да кажа по темата с боите, но сега не е подходящо. Все пак боите нямат общо с уменията на татуиста да ги нанася на кожата. За мен социалните мрежи не са фактор и мисля, че избора на хората на кого да се доверят се определя главно от познатите им. Когато си направиш татуировката и усетиш, че това е твоят татуист – на една вълна сте, разбира идеите ти, говорите си по време на работа и не ти е напрегнато – това би те накарало да го препоръчаш и на други хора.

Какви са нововъведенията и модерните техники в татуирането?

Мога да кажа, че татуирам от  няколко  години, но това, за което се сещам е цветният реализъм и изглежда доста впечатляващо. Микрореализмът също стана популярен напоследък. Като цяло от към стилове има доста разнообразие. Всеки татуист използва различна техника според стила си – traditional, neotraditional, japanese, new school, realism и т.н.

Какво препоръчвате на клиентите си, когато избират какво да си татуират?

Аз лично обичам да рисувам дизайните си на ръка. Понякога работя и с Фотошоп, но най-щастлива съм, когато хората ми дават идея и ми се доверяват напълно да нарисувам това, което е в главата ми, в мой стил, съобразено с тяхната идея, разбира се. Все пак и образованието ми е такова – рисувам постоянно.

Кои се татуират повече – мъжете или жените?

Мъжете се татуират по-често, на по-голяма площ от тялото, но моите наблюдения са, че жените търпим много повече на болка. Май зависи от конкретния случай.

Интервю на Янчо Николов

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви