5.1 C
Бургас
четвъртък, 01 декември, 2022
НАЧАЛО Светът Политика Русия изгони 14 български дипломатически служители и обвини Кирил Петков

Русия изгони 14 български дипломатически служители и обвини Кирил Петков

90
0
Владимир Путин

Русия обяви 14 служители на посолството в Москва и на консулските служби на България за „неприемливи“ и персона нон грата. Това е станало, след като ръководителят на дипломатическата ни мисия Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота.

В съобщението на руското външно министерство се обяснява, че това е ответна мярка на българските решения за изгонване на 70 сътрудници на руските институции, да се въведат квоти за дипломатическия и административно-технически персонал на Русия в България и временно да бъде закрито Генералното консулство в Русе.

„Искаме да подчертаем, че отговорността за последиците от тези контрапродуктивни стъпки изцяло и напълно е на правителството на Кирил Петков“, допълва руското министерство.

„Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, се казва в характерния за Москва от години подход да твърди, че управляващите и тези, които са ги избрали в България, имат съвършено различни разбирания.

Повтаря се и тезата, че българските действия са в услуга на „колективния Запад“ и заслужават „съжаление“:

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите си. на партньори, за да навреди на Русия. Безусловното придържане на официалната София към тази разрушителна линия е достойно за съжаление.“

Закриването на Генералното консулство в Русе е част от решенията на българското външно министерство да ограничи българското консулско присъствие в Русия като временно закрие Генералното консулство в Екатеринбург.

Възможностите за руски граждани да пътуват до България намаляха значително след въвеждането на санкциите на ЕС заради руската агресия против Украйна. Руски самолети не се допускат във въздушното пространство на страните членки, а по-късно и пристанищата им бяха затворени за руски кораби с някои изключения за достава на товари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!