Среща Ердоган-Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес ще стане първият лидер от НАТО, който ще посети руския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна. Двамата лидери имат широк спектър от теми, за които да разговарят в Сочи. Сред тях са войната в Украйна, международни въпроси, двустранните отношения и сътрудничество.

Сирия

Може да се очаква, че плановете на Турция в Сирия ще бъдат поставени от Анкара на масата на разговорите в Сочи. Според Аслъ Айдънташбаш, старши сътрудник в Европейския съвет за външна политика, Ердоган иска да осъществи тези планове, които обяви през май, преди изборите в страната догодина, но „както и при предишните трансгранични нахлувания, Турция наистина се нуждае от зелена светлина от Путин, за да направи това“, посочи тя пред Си Ен Ен.

Турция и Русия, чиито регионални амбиции неизбежно пораждат точки на търкания, подкрепят противоположни страни в Сирия. Това може да е проблем, тъй като от действията на Москва зависи не само сигурността на турските военни в арабската страна, но и възпирането на потенциални заплахи за турската територия.

Така например, евентуална атака с подкрепата на Русия срещу сирийския район Идлиб, където в момента в близост до турската граница живеят милиони вътрешно разселени хора, може да доведе до нов бежански поток и да засили вътрешния натиск, пред който е изправен Ердоган поради засилващите се антибежански настроения, посочва „Джерузалем пост“.

Практиката обаче показва, че в отношенията си досега двамата лидери винаги са успявали да поставят приоритет върху прагматизма, като сътрудничат помежду си, когато интересите им съвпадат, и като превъзмогват конфронтацията, когато това не е така.

Доставките на зърно

След нахлуването в Украйна Турция се опитва да балансира между връзките си с Русия и осъждането на агресията на Кремъл. Това позволи на Анкара да се изяви в посредническа роля между страните в конфликта, която спомогна за осигуряването на ключова сделка за доставките на зърно от Украйна към световните пазари. Както Кремъл съобщи по-рано тази седмица, сделката се очаква да бъде сред разискваните на срещата в Сочи въпроси.

Разговорите ще се съсредоточат по-специално върху ефективността на споразумението за зърното, което е ограничено във времето за срок от четири месеца, след което може да бъде удължено, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Споразумението, подписано от Украйна, Русия, Турция и ООН на 22 юли в Истанбул, даде възможност да бъде подновен износът на зърно от Украйна през Черно море. Подписването му бе значително събитие, което позволи да бъде избегнато обричането на глад на хиляди хора в Африка и на други места по света.

АЕЦ „Аккую“

В дневния ред на двамата лидери в Сочи се очаква да попаднат и редица въпроси от двустранен интерес, сред които темата за първата турска АЕЦ „Аккую“ – проект, осъществяван от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99 процента от акциите се притежават от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Турция и Русия през май 2010 г.

Първият блок на атомната електроцентрала, изграждана в средиземноморския окръг Мерсин, се очаква да заработи още през следващата година.

Електроцентралата ще се състои от общо четири енергоблока и ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

Турските дронове „Байрактар“

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че на срещата в Сочи двамата лидери планират да обсъдят военно-техническото сътрудничество помежду си.

По думите на Песков „темата за военно-техническото сътрудничество в различни сектори“ е била засегната по време на разговор наскоро между двамата президенти.

Това изявление дойде в контекста на съобщение на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че руският президент Владимир Путин е предложил Русия да си сътрудничи с Турция в производството на турските военни дронове TB2 „Байрактар“, като завод за производството им може да бъде изграден в Обединените арабски емирства.

Според медийни публикации в Турция президентът Ердоган е казал на заседание на централния комитет на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че Путин му е предложил съвместно производство на „байрактари“.

Песков отказа да потвърди дали в дневния ред на разговора стои въпросът за съвместни действия по производството на дроновете на турската компания „Байкар“.

Украйна купи над 20 дрона Байрактар ТБ2 от „Байкар“ през последните години и поръча още 16 на 27 януари. Тази партида беше доставена в началото на март. Нещо повече, турският производител дари няколко дрона за Киев след кампании за набиране на средства за турски дронове Байрактар, организирани от литовци и украинци.

Преди няколко дни организатор на подобна инициатива в Полша също съобщи, че „Байкар“ е обещал да подари още един дрон на Украйна, след като дарените средства в кампанията са надвишили 22,5 милиона злоти, т.е. сумата, необходима за покупката на дрона.

През профила си в социална медия организаторът каза, че е получил официално писмо от ръководството на „Байкар“, че „полският“ дрон за Украйна ще бъде дарен на страната, а събраните средства ще бъдат насочени за хуманитарна помощ за украинците.
/БТА/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви